Φεβρουάριος 2012

ΑΣΥΡΜΑΤΑ (WI-FI) ΔΙΚΤΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟ INTERNET ! 
Μια αναγκαία (πλέον) παροχή !

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε η όλο και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου (internet) αύξησε κατακόρυφα τη ζήτηση για διαθεσιμότητα του παντού και από οποιονδήποτε. Μάλιστα με τη γενικευμένη κυκλοφορία μόλις προ ενός έτους των smartphones που λειτουργούν ως κινητοί μικροϋπολογιστές, η πρόσβαση στο internet μετετράπη σε απαίτηση, που μπορεί να παίξει ρόλο στην επιλογή του πελάτη για το που θα κάνει τις διακοπές του. 

Πόσο εύκολα μπορεί να υλοποιηθεί ένα δίκτυο ασύρματης (Wi-Fi) πρόσβασης στο διαδίκτυο;
Αν μιλάμε για ένα σπίτι ενός ορόφου ή μια μικρή επιχείρηση η εγκατάσταση είναι πολύ απλή. Συνήθως ο απλός δρομολογητής (router) που διατίθεται πλέον δωρεάν  από τους παρόχους  μαζί με τη σύνδεση, υποστηρίζει ασύρματες συνδέσεις και επαρκεί τις περισσότερες φορές για την πρόσβαση όλων των ασύρματων συσκευών του υπό κάλυψη χώρου. Όταν όμως αναφερόμαστε σε ένα κτιριακό συγκρότημα όπως ένα ξενοδοχείο, που απαιτεί κάλυψη σε εσωτερικούς ή/και εξωτερικούς χώρους το εγχείρημα γίνεται λίγο πιο σύνθετο. Οι εργασίες που απαιτούνται πριν την υλοποίηση είναι:
1. Συζήτηση με τον ενδιαφερόμενο για το ποιους χώρους θέλει να καλύψει (πχ εξωτερικούς και μπαλκόνια ή και όλους τους εσωτερικούς)  και  για το αν θα χρεώνει την παρεχόμενη υπηρεσία.
2. Μέτρηση πεδίου χώρου ώστε να αποφασιστεί η θέση, το πλήθος, και το είδος των κεραιών (Access Points) που θα χρησιμοποιηθούν. Η εργασία αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί εξασφαλίζει αφενός τον ελάχιστο αριθμό κεραιών, αφετέρου την πλήρη κάλυψη με ένταση σήματος σε κάθε σημείο άνω του 70%.  Και η μεν πρώτη πληροφορία οδηγεί σε μειωμένο κόστος εγκατάστασης η δε δεύτερη οδηγεί σε ικανοποιημένους χρήστες δεδομένου ότι η σύνδεση θα είναι γρήγορη και σταθερή (προσοχή η σύνδεση – όχι απαραίτητα η περιήγηση). Μη ξεχνάτε ότι τα smartphones και οι μικρές κινητές συσκευές δεν έχουν ικανή κεραία, γι΄αυτό απαιτείται κάλυψη με τις ανωτέρω προδιαγραφές.
3. Προσφορά και υλοποίηση μετά την αποδοχή.

Κι΄ αν γίνουν όλα αυτά θα έχω «γρήγορο internet» για όλους του πελάτες  του συγκροτήματός μου;
Η υλοποίηση που περιγράφηκε παραπάνω εξασφαλίζει γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση. Το καλό σήμα βοηθά πολύ στο να μην περιοριστεί η ταχύτητα περιήγησης (browsing).  Η ταχύτητα περιήγησης  όμως εξαρτάται σημαντικά και από άλλους παράγοντες όπως:
1. Ταχύτητα γραμμής: Είναι γνωστό ότι όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο κέντρο του ΟΤΕ τόσο πιο γρήγορη γραμμή έχουμε. Η ταχύτητα download πολύ κοντά στο κέντρο του ΟΤΕ φθάνει τα 24 Mbit/sec ενώ στις απομακρυσμένες περιοχές δεν ξεπερνά τα 2Mbit/sec. Θυμηθείτε ακόμη ότι η πραγματική ταχύτητα των παρόχων κυμαίνεται γύρω στο 70% της ονομαστικής. Η ταχύτητα τη γραμμής εξαρτάται επίσης από την «καθαρότητα» του κυκλώματος (ζευγάρι του χαλκού)  που φθάνει στην επιχείρησή μας αλλά και από άλλους ακόμη παράγοντες.
2. Πλήθος ταυτόχρονα συνδεδεμένων συσκευών: Είναι εύκολα αντιληπτό ότι όσο περισσότερες είναι οι ταυτόχρονα συνδεδεμένες κινητές συσκευές  τόσο πιο αργή γίνεται η περιήγηση. Ρόλο παίζει και η εργασίες που επιλέγουν οι χρήστες (πχ το downloading «τραβά» πολύτιμη ταχύτητα από την γραμμή).
3. Ύπαρξη συστήματος χρέωσης: Ένα σύστημα χρέωσης περιλαμβάνει εργασίες όπως την ταυτοποίηση του συνδεδεμένου χρήστη και την καταγραφή του χρόνου πρόσβασης  χωρίς να αποκλείεται η εκτέλεση και άλλων εργασιών. Όλα αυτά καθυστερούν  λίγο  ακόμη και τη σύνδεση και την περιήγηση.

Η ασύρματη πρόσβαση προφανώς δεν απαιτεί καλώδια εγκατάστασης (τι ασύρματη θα ήταν). Άρα το κόστος εγκατάστασης είναι πολύ μικρό. Σωστά;
Όχι ακριβώς. Η πρόσβαση είναι ασύρματη για τους πελάτες σας. Όμως οι κεραίες διασυνδέονται μεταξύ τους με καλώδια σε ένα ενιαίο δίκτυο πίσω από την κεντρική παροχή internet. Άρα απαιτούνται καλωδιώσεις κατά την υλοποίηση και αυτή είναι η σωστή τεχνικά λύση. Σε περιπτώσεις  φυσικά που είναι αδύνατον να περαστούν καλώδια υπάρχει τρόπος ασύρματης σύνδεσης των κεραιών (αλλά και τότε θέλουν ρεύμα για να λειτουργήσουν). Πάντως το όλο κόστος συγκριτικά με άλλες δαπάνες θεωρείται μικρό και είναι ανταποδοτικό.

Αν χρησιμοποιώ μια σύνδεση internet και για την επιχείρηση μου και για τους πελάτες μου, κινδυνεύω να μπει κάποιος στο μηχανογραφικό μου σύστημα;
Και για λόγους ταχύτητας και για λόγους ασφάλειας σε κάθε περίπτωση προτείνεται η ύπαρξη δύο γραμμών πρόσβασης στο internet (πχ 2 x ADSL). Το κόστος  για σύνδεση 6 μηνών είναι πολύ μικρό και συνοδεύεται συνήθως με προσφορές από τους παρόχους. Ωστόσο αν θέλει κανείς να χρησιμοποιήσει μια μόνο παροχή internet, υπάρχει τεχνικά ασφαλής τρόπος  ώστε να μηδενιστεί η πιθανότητα κάποιος χρήστης του ασύρματου δικτύου να έχει πρόσβαση στα εταιρικά δεδομένα.

Είναι επικίνδυνη η ακτινοβολία για την υγεία την δική μας ή των πελατών μας;
Σε μια φυσιολογική εγκατάσταση γίνεται χρήση πιστοποιημένων κεραιών με ισχύ εκπομπής εντός των επιτρεπομένων ορίων. Με δεδομένο ότι τα όρια αυτά προσφέρουν επαρκή ασφάλεια ή όλη εγκατάσταση πρέπει να θεωρείται ασφαλής.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο για τα ΑΣΥΡΜΑΤΑ (WI-FI) ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΣ,  απαντήστε καταφατικά στον παρακάτω σύνδεσμο (αναφέροντας και στοιχεία επικοινωνίας)
ΝΑΙ - θέλω να ενημερωθώ περισσότερο για τα ΑΣΥΡΜΑΤΑ (WI-FI) ΔΙΚΤΥΑ !
ΟΧΙ - δεν ενδιαφέρομαι άμεσα.

(Αν δεν απεικονίζεται σωστά η σελίδα πατήστε εδώ για μια online version)