Οι κάτοχοι φορητού υπολογιστή, θα έχετε παρατηρήσει ότι μετά από 1 περίπου χρόνο, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού ελαττώνεται σημαντικά και από ένα σημείο και μετά η μπαταρία είναι άχρηστη αφού εάν ο υπολογιστής είναι εκτός σταθερής παροχής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Για πολλούς το πρόβλημα θεωρείται φυσικό φαινόμενο, όμως η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια απλή λύση για να κρατήσετε την μπαταρία του φορητού σε φόρμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Η λύση είναι όταν ο φορητός βρίσκεται στην πρίζα και η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη, τότε να την αφαιρείτε από τον υπολογιστή.
Ένας από τους λόγους που η ζωή της μπαταρίας ελαττώνεται με το χρόνο είναι διότι παρόλο που υποτίθεται πως η μπαταρία πρέπει να σταματήσει να φορτίζεται όταν έχει φορτιστεί στο 100%, στην πράξη υπερφορτίζεται ελαφρώς, κάτι που τελικά καταστρέφει τα στοιχεία της. Αυτή είναι και η αιτία που η μπαταρία εξασθενεί και τελικά αχρηστεύεται, όταν οι ιδιοκτήτες των φορητών δεν τους χρησιμοποιούν καθόλου εκτός πρίζας.
Επιπλέον μια δεύτερη συμβουλή για μεγαλύτερη διάρκεια μπαταριας είναι να αφήνουμε την μπαταρία να φθάνει σε χαμηλή στάθμη πριν την επαναφορτίσουμε, και αφότου αρχίσουμε την φόρτιση πρέπει να την αφήνουμε να φορτίσει μέχρι το 100%.
Τέλος είναι καλύτερο να γίνεται φόρτιση προτού η μπαταρία αδειάσει και επίσης δεν πρέπει να μένει για πολύ ώρα στο ρεύμα αφότου τελειώσει η φόρτιση γιατί υπερθερμαίνεται η μπαταρία οπότε φθείρεται.
Η παραπάνω απλές μέθοδοι δεν πρόκειται να βελτιώσουν την κατάσταση μιας μπαταρίας που έχει ήδη εξασθενήσει – στην καλύτερη περίπτωση θα ανακόψουν την εξασθένησή της. Σε αυτή την περίπτωση ενδείκνυται σίγουρα η αγορά μιας καινούριας μπαταρίας.

Πηγή: http://www.pcsteps.gr