ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΦΠΑ ΑΠΟ 6% ΣΕ 13% ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΠΟ 1η ΟΚΤΩΒΡΗ 2015  ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ SHS

Αυτή τη φορά  η αλλαγή στη ξενοδοχειακή εφαρμογή SHS είναι πολύ απλή γιατί δεν δημιουργείται νέος συντελεστής ΦΠΑ που δεν υπάρχει ήδη στην εφαρμογή. Μπορείτε λοιπόν την 1/10/15 να κάνετε την αλλαγή μόνοι σας σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες.

1. Παραμετροποίηση  - Οικονομικά – Τμήματα Ξενοδοχείου

Μετά το κλείσιμο της ξενοδοχειακής ημέρας 30/9/15, αλλάζουμε την κατηγορία ΦΠΑ από 6% σε 13% όπως το παράδειγμα και πατάμε F3 για αποθήκευση.
Σημαντικό! Πρέπει να αλλάξετε και άλλα τμήματα εσόδων που πιθανόν έχετε και είναι σε καθεστώς 6% στον νέο συντελεστή 13% με τον ίδιο τρόπο (πχ LATE CHARGE, EXTRA NIGHT, ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ, ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗ ή άλλες ονομασίες που πιθανόν έχετε δώσει.  

2. Επιπλέον ενέργειες για τα ξενοδοχεία αμιγώς ALL INCLUSIVE

Στα αμιγώς ALL INCLUSIVE  λειτουργούντα ξενοδοχεία θα πρέπει να γίνουν οι παρακάτω αλλαγές
2.1 Παραμετροποίηση – Αποθήκη – Πλάνα διατροφής

Αλλάζουμε το All Inclusive 6% Σε All Inclusive 13%

2.2    Παραμετροποίηση – Αποθήκη – Πλάνα διατροφής

Σε κάθε τιμοκατάλογο ALL INCLUSIVE και τουλάχιστον στην τελευταία περίοδο (για να μη χάνετε χρόνο) πρέπει να αλλάξουμε όπου ALL INCLUSIVE 6% με ALL INCLUSIVE 13% όπως στην εικόνα.

Μετά την αλλαγή αυτή είστε έτοιμοι να λειτουργήσετε με το νέο ΦΠΑ. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε άλλο ως προς την εφαρμογή !

Συμβουλή  που πρέπει οπωσδήποτε να διασταυρώσετε με το λογιστή σας.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία - όπως κατανοήθηκε στην προηγούμενη αλλαγή ΦΠΑ -  σε κάθε παραστατικό παροχής υπηρεσιών το ΦΠΑ αποδίδεται με βάση το καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει την ημερομηνία της έκδοσής του και ανεξάρτητα από  πότε παρασχέθηκε η υπηρεσία.  Επομένως ένα παραστατικό που θα κόψετε την 1/10/15 και μετά,  ακόμη και αν περιέχει χρεώσεις υπηρεσιών προηγούμενων ημερών με άλλο καθεστώς ΦΠΑ, θα αποδοθεί το ΦΠΑ που προβλέπεται κατά την ημερομηνία έκδοσής του δηλ. 13%.
Αν θέλετε να έχετε ωφέλεια ως προς την απόδοση του ΦΠΑ θα πρέπει να εκδώσετε για όλους τους παραμένοντες παραστατικά με ενδιάμεσο λογαριασμό ΚΑΙ προχρέωση (χωρίς αναχώρηση) με ημερομηνία 30/9/15.
Είναι μια καλή ιδέα – εσείς θα κρίνετε αν αξίζει -  και μόνο αφού συμβουλευτείτε το λογιστή σας.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ PDF.

Οδηγίες αλλαγής ΦΠΑ από 6% σε 13% για την διαμονή  από 1η Οκτώβρη 2015 στην ξενοδοχειακή εφαρμογή SHS (PDF)