Το Internet μπορεί να περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, αλλά ταυτόχρονα περιλαμβάνει και άφθονη σαβούρα: διαφημίσεις, ενοχλητικά pop-ups, κακόβουλα sites κλπ. Ευτυχώς, υπάρχει ένας εύκολος και απλός τρόπος να μπλοκάρουμε οτιδήποτε δεν θέλουμε να βλέπουμε στο internet, ανεξάρτητα από το ποιόν browser χρησιμοποιούμε!
Σε όλες τις εκδόσεις των Windows από τα Windows 2000 και μετά υπάρχει ένα αρχείο στο φάκελο System32 ονόματι HOSTS.

Αυτό το αρχείο περιέχει την αντιστοίχηση των διευθύνσεων IP στα host names. Όποτε μια οποιαδήποτε εφαρμογή ζητάει ένα URL, το σύστημα ελέγχει πρώτα το αρχείο HOSTS. Αν βρει σε αυτό μία αντιστοίχηση, δεν συμβουλεύεται καθόλου τον DNS Server, μόνο πηγαίνει κατευθείαν στην συγκεκριμένη IP.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη? Πως αν το αρχείο HOSTS έχει αυτή τη γραμμή

209.85.148.104 www.yahoo.com

όπου η 209.85.148.104 είναι η διεύθυνση ip του www.google.gr, όποτε γράφουμε www.yahoo.com σε οποιονδήποτε browser στο σύστημά μας, εκείνος θα εμφανίζει το www.google.gr. Ουσιαστικά, μέχρι να αλλαχτεί το αρχείο HOSTS, είναι αδύνατον να έχουμε πρόβαση στο yahoo.com, στη θέση του θα βγάζει πάντοτε το google.gr, ανεξαρτήτως του ποιά εφαρμογή (browser, chat client, viruscanner κλπ) προσπαθεί να έχει πρόσβαση σε αυτό.

Τι κάνουμε λοιπόν όταν θέλουμε να μπλοκάρουμε εντελώς μία ιστοσελίδα? Στη θέση του url βάζουμε το 127.0.0.1. Η συγκεκριμένη διεύθυνση IP είναι η διεύθυνση του κάθε υπολογιστή. Άρα, λοιπόν, βάζοντας στο αρχείο HOSTS τη γραμμή

127.0.0.1 www.yahoo.com

ουσιαστικά λέμε στο σύστημα πως το www.yahoo.com βρίσκεται στο δίσκο του υπολογιστή μας (κάτι που προφανώς δεν ισχύει). Οπότε, γράφοντας σε οποιοδήποτε browser το www.yahoo.com, θα μας βγάλει ένα μήνυμα πως δεν μπορεί να συνδεθεί. Πρακτικά, για τον υπολογιστή μας, το yahoo.com δεν υπάρχει.

Όπως καταλαβαίνετε, το αρχείο HOSTS μας παρέχει τεράστια δύναμη, και, όπως μας δίδαξε ο Spiderman, "μαζί με τη μεγάλη δύναμη υπάρχει και η μεγάλη ευθύνη" (ή κάπως έτσι, τελοσπάντων). Δεν είναι τυχαίο που πολλοί ιοί το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να προσθέσουν στο αρχείο HOSTS τις διευθύνσεις των update servers για όλα τα γνωστά antivirus. Έτσι, το antivirus δεν μπορεί πλέον να γίνει updated, αφήνοντας το σύστημα έρμαιο του ιού.

Για να διαχειριστούμε το αρχείο HOSTS, απλά πηγαίνουμε στο φάκελο %systemdrive%/windows/system32/drivers/etc (%systemdrive%/winnt/system32/drivers/etc αν τρέχετε windows 2000), και κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο. Καθώς δεν έχει κάποιο extension, θα μας ρωτήσει με ποιό πρόγραμμα να το ανοίξουμε. Επιλέγουμε το notepad.

Στα windows 7 το περιεχόμενο του αρχείου είναι ουσιαστικά άδειο (όλες οι γραμμές που ξεκινούν με τη δίεση (#) θεωρούνται σχόλια και δεν διαβάζονται από το σύστημα). Αν υπάρχει κάποια καταχώρηση, ιδιαίτερα αν αναφέρει κάποιο site antivirus, το πιθανότερο είναι πως έχει προκληθεί από ένα malware, οπότε και πρέπει να την αφαιρέσετε.

Κάθε καταχώρηση που θέλετε να προσθέσετε πρέπει να είναι στη δική της γραμμή, και να έχει τη μορφή ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ_IP(κενο)ΟΝΟΜΑ_ΣΕΛΙΔΑΣ.

Σώζετε το αρχείο και είστε έτοιμοι. Δεν χρειάζεται restart στο σύστημα, οι αλλαγές ισχύουν μόλις σώσετε το αρχείο.

το πλεονέκτημα του HOSTS είναι πως δεν χρειάζετε να τρέξετε κανένα πρόγραμμα τύπου adblock που θα επιβαρύνει το σύστημα, ούτε περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο browser. Προσοχή, όμως, αν βάλετε υπερβολικά πολλές καταχωρήσεις στο HOSTS και το αρχείο ξεπεράσει σε μέγεθος τα 135kb, θα έχετε καθυστερήσεις στο σύστημά σας.

Επίσης, για να μην ψάχνετε χειροκίνητα ποιά sites θα έπρεπε να μπλοκάρετε, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του mvps.org, στην οποία θα βρείτε ένα έτοιμο αρχείο hosts που μπλοκάρει όχι μόνο διαφημίσεις αλλά και πολλά κακόβουλα προγράμματα, και ανανεώνεται σχετικά συχνά. (Η τελευταία έκδοση βγήκε στις 30 Μαρτίου).

Πηγή: http://www.pcsteps.gr