Είναι πολύ σύνηθες σε εταιρικά περιβάλλοντα ο εκτυπωτής να είναι σε κάποιον παλιό υπολογιστή που τρέχει Windows XP και να μοιράζεται από αυτόν μέσω δικτύου. Για όσους άλλους υπολογιστές τρέχουν XP, το να χρησιμοποιήσουν τον εκτυπωτή είναι απλό. Αν όμως κάποιος υπολογιστής τρέχει Windows 7, χρειάζεται μια μικρή διαδικασία (που αρκεί να γίνει μόνο την πρώτη φορά) για να αναγνωρίζει τον εκτυπωτη.
Βήμα 1ο

Πρώτα απ' όλα, βεβαιωθείτε πως ο εκτυπωτής στον υπολογιστή με τα XP είναι μοιρασμένος στο δίκτυο. Αυτό θα γίνει με το να κάνετε δεξί κλικ στον εκτυπωτή και να επιλέξετε το Sharing.

Επιλέξτε το Share this printer και γράψτε ένα όνομα για τον εκτυπωτή στο δίκτυο. Φροντίστε το όνομα να είναι μικρότερο από 8 χαρακτήρες και να μην περιέχει σύμβολα.

Βήμα 2ο

Βεβαιωθείτε πως ο υπολογιστής με τα Windows 7 βλέπει τον μοιρασμένο εκτυπωτή στο δίκτυο. Για να το κάνετε αυτό, πηγαίνετε στο Control Panel και κάντε κλικ στην επιλογή Network and Internet.

Στη συνέχεια πηγαίνεται στην επιλογή View network computers and devices στην ενότητα Network and Sharing Center.

Στο σημείο αυτό θα εμφανιστεί μια λίστα με όλους τους υπολογιστές του δικτύου. Επιλέγουμε τον υπολογιστή με τα Windows XP και τον εκτυπωτη (εν προκειμένω τον υπολογιστή ASEEM).

 Κάνουμε διπλό κλικ στον υπολογιστή και λογικά θα δείτε τη λίστα με τους μοιρασμένους φακέλους και τον εκτυπωτή. Κάντε δεξί κλικ στον εκτυπωτή και επιλέξτε Connect.

Αν όλα πάνε καλά και τα Windows 7 διαθέτουν ενσωματωμένο driver για τον εκτυπωτή, θα προστεθεί αυτόματα στη λίστα των εκτυπωτών. Αν όμως σας βγάλει μήνυμα "Cannot Connect to printer", συνεχίστε στο επόμενο βήμα.

Βήμα 3ο

Για να έχετε πέσει στην περίπτωση του Cannot Connect to printer, το πιθανότερο είναι πως χρειάζεστε driver για τον εκτυπωτή σας. Ψάξτε στην κατασκευάστρια εταιρεία driver για Windows 7 ή vista για το συγκεκριμένο μοντέλο του εκτυπωτή και κατεβάστε τον.

Στη συνέχεια, στο μηχάνημα με τα Windows 7 πηγαίνετε στο Start menu και επιλέξτε Devices and Printers.  Κάντε κλικ στην επιλογή Add a printer.

Βήμα 4ο

 Στην επόμενη οθόνη, επιλέξτε το Add a local printer. "Μισό λεπτό", θα μου πείτε, "μέσω δικτύου δεν είναι ο εκτυπωτής? Δεν θα έπρεπε να επιλέξω το "add a network, wireless or Bluetooth printer?". Όμως μέσω του "add a local printer" είναι η σωστή μέθοδος.

Βήμα 5ο

Στην επόμενη οθόνη που σας λέει να επιλέξετε port, κάντε κλικ στην επιλογή Create a new port και επιλέξτε local port. Στη συνέχαια, πατήστε Next.

Βήμα 6ο

Θα σας ζητήσει όνομα για τη θύρα. Εδώ θα γράψετε το network path του εκτυπωτή. Για το συγκεκριμένο παράδειγμα, που το όνομα του υπολογιστή είναι Aseem και του εκτυπωτή HPXP, το path του εκτυπωτή θα είναι \\Aseem\HPXP

Βήμα 7ο

Θα σας βγάλει μία λίστα με εταιρείες και μοντέλα εκτυπωτών. Εφ' όσον έχετε κατεβάσει το driver, πατήστε Have Disk και πλοηγηθείτε στην τοποθεσία που είναι ο Driver.

Εναλλακτικά, αν ο driver είναι ένα αρχείο exe (όπως είναι για παράδειγμα οι drivers της Hewlett Packard), μπορείτε να το τρέξετε. Όταν σας ζητήσει να συνδέσετε τον εκτυπωτή με το USB αφήνετε την εγκατάσταση του driver, επιστρέφετε εδώ για να συνεχίσετε αυτή τη διαδικασία και μόλις ολοκληρωθεί ακυρώνετε το πρόγραμμα εγκατάστασης του driver.

Επιλέγετε λοιπόν τη μάρκα και το μοντέλο του εκτυπωτή, πατάτε next και είστε έτοιμοι!

Απλά, να θυμάστε, για να εκτυπώσετε, θα πρέπει να είναι ανοιχτός ο υπολογιστής με τα Windows XP στον οποίο ο κοινόχρηστος εκτυπωτής είναι φυσικά συνδεδεμένος (με καλώδιο).

Πηγή: http://www.pcsteps.gr