Αγοράζοντας MP3/MP4 players   (πηγή: you.gr)

girl1

Εδώ και χρόνια η αγορά της μουσικής έχει αλλάξει εντελώς χάρη στις μαγικές συσκευές που ονομάζονται MP3 players, ή γενικότερα portable media players, δηλαδή μικρά gadgets που χωράνε παντού και σου επιτρέπουν να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική όπου κι αν είσαι. Επιπλέον όμως σου δίνουν και πολλές άλλες δυνατότητες, αφού ανάλογα με τον εξοπλισμό τους μπορεί να προσφέρουν:

  • Αποθήκευση χιλιάδων μουσικών κομματιών στη μνήμη τους flash, ή στο σκληρό τους δίσκο, χωρητικότητας πολλών Gigabytes.
  • Άμεση σύνδεση με το PC χάρη στη θύρα USB 2.0 και κατέβασμα τραγουδιών από το σκληρό του υπολογιστή σου.
  • Προβολή φωτογραφιών, βίντεο και ταινιών στις οθόνες τους, ενώ κάποια από αυτά διαθέτουν και κάμερα για να μπορείς να τραβάς τα δικά σου βίντεο! Έχει καθιερωθεί να ονομάζουμε “MP4” players, εκείνα που μπορού να παίξουν και βίντεο, από το διαδεδομένο format MP4 (=MPEG4), σε διάφορες μορφές όπως DivX, Xvid κ.ά.
  • Κι αν θέλεις να είσαι πάντα μέσα στην επικαιρότητα, πολλά από τα MP3 players της αγοράς ενσωματώνουν ραδιόφωνο FM.
  • Τί; Θέλεις κι άλλα; Τότε αναζήτησε κάποιο μοντέλο με δυνατότητα εγγραφής από ενσωματωμένο μικρόφωνο. Υπάρχουν μάλιστα και ορισμένα που σου δίνουν τη δυνατότητα να ηχογραφήσεις το πρόγραμμα του ραδιοφώνου.

newa

Το iPod Shuffle είναι λιλιπούτειο και χωρά παντού. Και επιπλέον, αν και δεν έχει οθόνη, σου λέει με φωνή τα στοιχεία του τραγουδιού που παίζει!

 Εμπιστέψου το USB 2.0

Όλα τα MP3 players συνδέονται με το PC μέσω θύρας USB. Μερικά μάλιστα έχουν τη μορφή κανονικού USB stick κι έτσι δεν χρειάζεσαι καν καλώδιο! Όποια κι αν είναι η περίπτωση, πρόσεξε να είναι εφοδιασμένο με τη γρήγορη έκδοση USB 2.0, για να μην... φας τα νιάτα σου περιμένοντας από το PC να φορτώσει τα τραγούδια μέσω της παλιάς υποδοχής USB 1.1!

combo

Για ορισμένα MP3 players υπάρχουν ειδικές βάσεις που τους επιτρέπουν να συνδεθούν με τον υπολογιστή, τον ενισχυτή, ακόμη και την τηλεόραση!

 Χωρητικότητες για κάθε ανάγκη!

Πάνε οι καιροί που η μνήμη δινόταν με το σταγονόμετρο! Τα μοντέρνα MP3 players διαθέτουν χωρητικότητες που ξεκινάνε από τα 2GB και μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 160GB, δηλαδή μπορούν άνετα να χωρέσουν γύρω στα 40.000 μουσικά κομμάτια! Μια χωρητικότητα 8GB σου επιτρέπει να χωρέσεις 1.000 τραγούδια MP3 υψηλής ποιότητας, εφάμιλλης του Audio CD!

s1

Διάλεξε ένα MP3 player με μνήμη flash και πάρτο μαζί σου στο jogging και τους περιπάτους σου!

 Διαχείριση μουσικής

Από το PC σου μπορείς εύκολα να ταξινομήσεις και να φτιάξεις συλλογές μουσικής, είτε με τον Windows Media Player, το iTunes, ή ένα από τα εκατοντάδες προγράμματα που κυκλοφορούν. Μπορείς να «ριπάρεις» όποιο Audio CD θέλεις, δηλαδή να το μετατρέψεις σε αρχεία μουσικής και να τα στείλεις στο MP3 player. Μέσα από το πρόγραμμα μπορείς να «πειράξεις» τα ID tags, δηλαδή τα στοιχεία των τραγουδιών (καλλιτέχνης, είδος, άλμπουμ και πολλά άλλα), έτσι ώστε να εμφανίζονται σωστά τα στοιχεία του και να μπορείς να το βρίσκεις εύκολα με τα πλήκτρα ελέγχου του MP3 player. Τα ID tags θα σε βοηθήουν να φτιάχνεις και playing lists, δηλαδή λίστες τραγουδιών ανάλογα με το τι θέλεις να ακούσεις μια δεδομένη στιγμή: θέλεις π.χ. να ακούσεις τραγούδια από έναν συγκεκριμένο καλλιτέχνη, ή από ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος; Απλώς διάλεξε τη συγκεκριμένη κατηγορία και είσαι έτοιμος!

itunes

Μέσα από ένα πρόγραμμα όπως το iTunes μπορείς να διαχειριστείς τα μουσικά σου αρχεία και να τα στείλεις μέσω USB στο MP3 player σου.

 Διάφορα μουσικά formats 

Η ψηφιακή μουσική διακινείται συνήθως σε μορφή αρχείων MP3. Μπορεί όμως να βρεις κι άλλους τύπους, όπως AAC (το format των iPods), το WAV ή το WMA των Windows, το FLAC και το OGG που προέρχονται από τον κόσμο του Linux. Υπάρχουν πολλά προγράμματα audio conversion, δηλαδή μετατροπής μουσικής από το ένα format στο άλλο, σε ελάχιστο χρόνο!

Αν ψάχνεις player για να παίζει και βίντεο, τότε τα πιο δημοφιλή formats είναι τα H.264, Motion JPEG (τραβάνε πολλά κινητά και φωτογραφικές μηχανές σε αυτό), MPEG1 (το format του Video CD), MPEG2 (το format του DVD), MPEG4, WMV (το format των Windows), και XviD.

fm

Ένα player με ραδιόφωνο FM είναι ιδανικό για τα καλοκαιρινά ταξιδάκια!

 TIPS 

  • Διερεύνησε ώστε να σε βολεύουν οι διαστάσεις και το βάρος του player.
  • Αν βλέπεις και βίντεο, να έχει καλή οθόνη και να δείχνει καλά και την ημέρα (τα iPod Touch είναι τέλεια σε αυτόν τον τομέα!).
  • Έχει μεγάλη διάρκεια η μπαταρία; Πρέπει να σου δίνει τη δυνατότητα να ακούς δεκάδες ώρες μουσική πριν χρειαστεί επαναφόρτιση.
  • Μερικά players με μεγάλες οθόνες, όπως τα iPods, είναι καλό να τα αγοράσεις μαζί με μια θήκη προστασίας, για να αποφύγεις γρατζουνιές πάνω τους.

 Καλύτερα ακουστικά για καλύτερη ποιότητα ήχου!

Τα περισσότερα MP3 players, ειδικά τα φθηνότερα, συνοδεύονται από μέτριας ποιότητας ακουστικά. Είναι σημαντικό να απολαμβάνεις σωστά την ψηφιακή σου μουσική, προμηθευόμενος ένα ζευγάρι καλής ποιότητας ακουστικών. Αν ακούς μουσική και θέλεις απόλυτη προσήλωση, απαλλαγμένος από τους θορύβους του γύρω περιβάλλοντος, διάλεξε ακουστικά τύπου “sound cancelling”, τα οποία «ακυρώνουν» τους θορύβους του περιβάλλοντος ώστε να μη σου χαλάνε την ατμόσφαιρα.

 Λίγο χρώμα στη ζωή μας!

Δεν είναι απαραίτητο να συμβιβάζεις το στυλ σου: διάλεξε ένα MP3/MP4 player ανάλογα με το προσωπικό σου γούστο, αφού πολλά μοντέλα κυκλοφορούν σε διάφορες χρωματικές παραλλαγές, που σε εκφράζουν καλύτερα και πάνε με το look και τα ρούχα που προτιμάς.

colors

Πολλά MP3 players κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα που ταιριάζουν στο γούστο σου.