Apple iOS 4.2 (πηγή: you.gr)

Στην έκδοση 2.0 είχαμε την υποστήριξη για εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών, στην έκδοση 3.0 είδαμε για πρώτη φορά υποστήριξη για τις λειτουργίες cut, copy και paste, ενώ στην πλέον πρόσφατη έκδοση 4.0, έχουμε το πολυαναμενόμενο multitasking.  

Multitasking

Παρόλο που πάντα υπήρχε η δυνατότητα να τρέχετε πολλαπλές εφαρμογές ταυτόχρονα με το iPhone, η συγκεκριμένη λειτουργία ήταν μόνο για τις προκαθορισμένες εφαρμογές του τηλεφώνου (π.χ. media player). Το multitasking στη νέα έκδοση, είναι πραγματικότητα και για τις εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών. Για να εισέλθετε στο σχετικό μενού, θα χρειαστεί να πατήσετε δύο φορές το πλήκτρο Home όπου και θα δείτε τις εφαρμογές που τρέχουν ταυτόχρονα, στο παρασκήνιο. Για να ανοίξετε μια ενεργή εφαρμογή, κάντε απλώς κλικ στο εικονίδιό της μέσα από αυτή τη λίστα, ενώ για να την τερματίσετε, κρατήστε πατημένο το εικονίδιό της και επιλέξτε το εικονίδιο της διαγραφής από την επάνω αριστερή γωνία του μενού. Η Apple έχει περιορίσει τον ανώτατο αριθμό των εφαρμογών που θα μπορούν να τρέχουν ταυτόχρονα, σε επτά, για να “κερδίσει” σε αυτονομία, αλλά και σε διαθέσιμη μνήμη του λειτουργικού συστήματος. 

 

Home screen folders

Μέχρι πρόσφατα, για να βρείτε μια εφαρμογή στο iPhone, θα έπρεπε να πλοηγηθείτε ανάμεσα σε δεκάδες εικονίδια. Η Apple έδωσε λύση σε αυτό το πρόβλημα, προσφέροντάς σας τη δυνατότητα να δημιουργήσετε φακέλους, αλλά και να τους οργανώσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Μπορείτε για παράδειγμα να προσθέσετε όσους φακέλους επιθυμείτε, να αλλάξετε το όνομά τους, αλλά και να συμπεριλάβετε σε αυτούς οποιεσδήποτε εφαρμογές θέλετε (μέχρι 12 τον αριθμό σε κάθε φάκελο).   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AirPrint

To AirPrint κάνει την διαδικασία εκτύπωσης email, φωτογραφιών ,ιστοσελίδων και εγγράφων εύκολα και απλά από το iPhone το iPad και το iPod touch.Με μερικές μόνο απλές κινήσεις από την οθόνη στο χαρτί. Δεν χρειάζεται ειδικό software ή drivers να κατεβάσετε, και χωρίς καμία σύνδεση καλωδίων.

 

AirPlay 

To AirPlay επιτρέπει το streaming μουσικής, video και φωτογραφιών, ασύρματα από το iPad, iPhone και iPod touch στο Apple TV, ή μέσω του AirPort Express σε οποιοδήποτε στερεοφωνικό ή ισχυρά ηχεία, ή κατευθείαν σε ηχεία AirPlay-ready, που σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find my iPhone

Το Find My iPhone (ή iPad ή iPod touch) είναι πλέον δωρεάν και δεν απαιτεί συνδρομή στο MobileMe, επιτρέποντας τον εντοπισμό μίας συσκευής που έχει χαθεί. Η εφαρμογή Find My iPhone διατίθεται δωρεάν από το App Store και επιτρέπει τον εντοπισμό της συσκευής στον χάρτη καθώς και την εμφάνιση ενός μηνύματος γραπτού ή ηχητικού στη συσκευή. Οι χρήστες μπορούν ακόμα να κλειδώσουν απομακρυσμένα τη συσκευή τους για να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα ή να διαγράψουν τα δεδομένα τους, τα οποία μπορούν να επανακτήσουν από το τελευταίο τους backup, όταν ανακτήσουν πάλι τη συσκευή.

Αλλαγές στο e-mail

Το iOS 4, διαθέτει πλέον ένα ενοποιημένο inbox στο οποίο μπορείτε να λαμβάνετε e-mails από διαφορετικούς λογαριασμούς. Μέσα από αυτό το κεντρικό inbox, δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε συγκεκριμένους φακέλους, αλλά μπορείτε να διαγράφετε και να μετακινείτε τα ηλεκτρονικά σας μηνύματα. Περισσότερες αλλαγές στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σχετίζονται με την υποστήριξη Exchange, την οργάνωση των e-mails ανά thread, αλλά και το συσχετισμό των attachments με συγκεκριμένα προγράμματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παραμετροποίηση της αρχικής οθόνης

Στις παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, είχατε τη δυνατότητα να αλλάξετε το wallpaper της αρχικής οθόνης, χρησιμοποιώντας εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή. Πλέον, αυτή η δυνατότητα προσφέρεται και μέσα από το αυθεντικό μενού του iPhone και του iPod Touch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερες αλλαγές

Το νέο λειτουργικό σύστημα, διαθέτει όμως ένα σωρό ακόμα μικρότερες αλλαγές, σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Υπάρχει πλέον για παράδειγμα δυνατότητα 5x ζουμ στην κάμερα για τις φωτογραφίες, βελτιωμένο spell checker, αναζήτησης στα SMS, καλύτερη photo gallery, λειτουργία geolocation για να μαρκάρετε μέσω του ενσωματωμένου GPS την τοποθεσία της φωτογραφίας σας, δυνατότητα δημιουργίας playlist στον iPod player, ημερολόγιο γενεθλίων και αρκετά ακόμα ενδιαφέροντα.

To iOS 4.2 είναι διαθέσιμο για τις παρακάτω συσκευες: