Apple iPad  Πηγή: www.you.gr

 Η οθόνη

Το iPad αποτελείται από μία οθόνη (και μόνο!) με διαγώνιο 9,7" και ζυγίζει μόλις 680 γραμμάρια! Πληκτρολόγιο δεν υπάρχει, αφού εμφανίζεται εντός της οθόνης (on-screen) όποτε το χρειαστείτε.

Με αυτόν τον τρόπο, έχετε μπροστά σας μία εξαιρετικά κομψή και λιτή συσκευή η οποία θυμίζει έντονα τα iPhone και iPod Touch, και όπως θα δείτε, διαθέτει πολλές -αλλά και ακόμη περισσότερες- από τις λειτουργίες τους.

Η οθόνη βασίζεται στην τεχνολογία LED για τέλεια αντίθεση και σωστά χρώματα, ενώ ενσωματώνει και την τεχνολογία IPS (In-Plane Switching) με αποτέλεσμα να έχει μία μοναδική γωνία θέασης αφού ακόμη και υπό γωνία 178 μοιρών μπορεί να διαβάσει κανείς το περιεχόμενό της.

Το βασικό χαρακτηριστικό της νέας οθόνης, είναι το γεγονός ότι υποστηρίζει την πλέον εξελιγμένη μορφή multitouch της Apple, με αποτέλεσμα να διαθέτει εξαιρετικά γρήγορη απόκριση αλλά και πολύ μεγάλη ακρίβεια. Παράλληλα, διαθέτει ανάλυση 1024x768 pixels αλλά και αυτόματο προσανατολισμό ανάλογα με το πως την έχετε γυρίσει (landscape ή portrait) με αποτέλεσμα να απεικονίζει άψογα οποιοδήποτε site ή εφαρμογή.

 Οι εφαρμογές

Μιλώντας για εφαρμογές, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το iPad διαθέτει μία σειρά από ενσωματωμένα προγράμματα, όπως:

* Web browser (Safari) για να σερφάρετε στο Internet.

* Διαχείριση της ηλεκτρονικής σας αλληλογραφίας (e-mail).

* Θέαση και διαχείριση των φωτογραφιών σας.

* Παρακολούθηση ταινιών και video.

* Εφαρμογή YouTube για την οργάνωση των videos σας.

* Μουσική με τη βοήθεια της εφαρμογής iPod.

* Το iTunes ώστε να κατεβάζετε ό,τι θέλετε.

* Την εφαρμογή iBooks για να αγοράζετε e-Books.

* Πολλές ακόμη εφαρμογές όπως οι χάρτες (Maps), οι σημειώσεις (Notes), το εξαιρετικό ημερολόγιο (Calendar), οι επαφές σας (Contact) κ.λπ.

* Αν όλα αυτά δεν σας φτάνουν, το iPad συνδέεται και με το App Store της Apple ώστε να κατεβάσετε και άλλες εφαρμογές (υπάρχουν διαθέσιμες πάνω από 140.000).

 Ο επεξεργαστής

Για όλα τα παραπάνω, φροντίζει ένας ολοκαίνουργιος επεξεργαστής με την ονομασία Α4, ο οποίος έχει σχεδιαστεί από την Apple και τρέχει στο 1GHz. Πρόκειται για ένα chip "όλα-σε-ένα" (system-on-a-chip), αφού διαθέτει ειδικές λειτουργίες για την επιτάχυνση όλων των λειτουργιών του iPad, καθώς επίσης και ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών. Παράλληλα, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να καταναλώνει όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα το iPad να διαθέτει εξαιρετικές ονομαστικές τιμές αυτονομίας:

* Περίπου 10 ώρες χρήσης και

* Σχεδόν 1 μήνα σε κατάσταση αναμονής.

 H διασύνδεση

Βεβαίως, το iPad δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει πλήρεις δυνατότητες διασύνδεσης, και έτσι, ακόμη και στη βασική του έκδοση θα είναι εξοπλισμένο με Bluetooth αλλά και WiFi.

Παράλληλα, θα υπάρξει και μία επιπλέον έκδοση η οποία θα ενσωματώνει και δυνατότητες σύνδεσης μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, τόσο σε συμβατικές ταχύτητες GSM, όσο και σε υπέρ-υψηλές ταχύτητες δικτύων τρίτης γενιάς (3G) οι οποίες θα φτάνουν ακόμη και τα 7,2Mbps (UMTS/HSDPA).

Επιπλέον, το iPad διαθέτει και GPS (A-GPS, Assisted GPS), αλλά και ηλεκτρονική πυξίδα (Digital Compass) ώστε να σας βοηθά να βρίσκετε το δρόμο σας.

 Οι εκδόσεις

Παρά την επίσημη παρουσίαση του iPad, το νέο θαυματουργό tablet της Apple δεν θα είναι ευρέως διαθέσιμο πριν το Μάρτιο (έκδοση WiFi), ενώ έναν μήνα αργότερα, τον Απρίλιο, θα κυκλοφορήσει και η πλούσια έκδοση (WiFi + 3G).

Αυτές οι δύο εκδόσεις θα διατίθενται με διαφορετική ποσότητα μνήμης (16, 32 και 64 Gigabyte), οπότε συνολικά, θα υπάρχουν έξι εκδόσεις του iPad.

Το κόστος των αντίστοιχων εκδόσεων είναι γνωστό μόνο για την Αμερική.


Οι εκδόσεις έχουν ανακοινωθεί ως εξής:

 

Μνήμη

Έκδοση iPad

16 GB 

32 GB 

64 GB

Wi-Fi

Wi-Fi + 3G

 
 Με διαστάσεις μόλις 24x19 εκατοστά, πάχος 13 χιλιοστά, και βάρος κάτω από 700 γραμμάρια, το Apple iPad μπορεί να αποτελέσει τον μόνιμο σύντροφό σας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας IPS, τα περιεχόμενα της multitouch οθόνης των 9,7" είναι ορατά ακόμη και υπό γωνία 178 μοιρών.Ο ενσωματωμένος Web browser της Apple (ο γνωστός μας Safari) συνεργάζεται άψογα με την οθόνη ανάλυσης 1024x768 pixels στο Internet surfing.


 Μία πολύ σημαντική δυνατότητα του iPad είναι η ενσωματωμένη διαχείριση των e-mails που διαθέτει.

 

Διαχειριστείτε με ευκολία και απλότητα όλες σας τις φωτογραφίες, και μετατρέψετε το iPad ακόμη και σε ψηφιακή κορνίζα! Η εφαρμογή του YouTube σας επιτρέπει να οργανώσετε τα videos σας, να δείτε ταινίες, ενώ συνεργάζεται και με τον αυτόματο προσανατολισμό της οθόνης.

Όπως το iPhone και τα iPods, το iPad αναλαμβάνει και τη μουσική σας διασκέδαση, συνδέεται με το iTunes και συγχρονίζει τα αρχεία με τον υπολογιστή σας.

 Η κρυφή δύναμη του iPad είναι το App Store, από το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές και να απογειώσετε τις δυνατότητές του.

Μία νέα καινοτομία της Apple, είναι η εισαγωγή των eBooks στο iPad. Με την ενσωματωμένη δωρεάν εφαρμογή, μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε τα αγαπημένα σας βιβλία με λίγα κλικ.

 Από τη μία μεριά η ενσωματωμένη λειτουργία χαρτών και από την άλλη το αντίστοιχο GPS, αναλαμβάνουν να σας βοηθήσουν να βρείτε το δρόμο σας όπου κ' αν βρίσκεστε.