Ασφάλεια Δεδομένων στον Υπολογιστή - Πηγή: www.you.gr

 

Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί ιδιαίτερα το επίπεδο προστασίας των δεδομένων μας, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Διαδικτύου. Προηγμένες τεχνολογίες αποθήκευσης, καλύτερο software προστασίας και τήρησης backup, ευφυέστερα προγράμματα καταπολέμησης malware, αλλά και αναβαθμισμένα κέντρα προστασίας στους κεντρικούς υπολογιστές των εταιρειών παροχής υπηρεσιών Internet (ISPs ή “providers”), έχουν οδηγήσει σε ασφαλέστερη τήρηση και διακίνηση δεδομένων.

Από την άλλη πλευρά όμως έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι απειλές που παραμονεύουν στο Internet, καθώς έχουν αυξηθεί οι επίδοξοι hackers αλλά και οι τρόποι, αλλά και η ευρηματικότητα με την οποία χτυπούν τους υπολογιστές μας, με σκοπό είτε να μας υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα, ή να μας οδηγήσουν παραπλανητικά σε sites υποχρεώνοντάς μας σε παράλογες χρεώσεις, είτε μετατρέποντας τα συστήματά μας σε “bots” ή “zombies”, αποκτώντας τον έλεγχό τους και εκμεταλλευόμενοι τους υπολογιστικούς του πόρους για λογαριασμό τους.

ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ

 • Διατηρούμε πάντοτε ενεργοποιημένο το firewall: το firewall («τείχος προστασίας») είναι μια μόνιμα ενεργοποιημένη εφαρμογή η οποία ελέγχει τη διακίνηση δεδομένων από και προς το τοπικό δίκτυο αλλά και το Internet, αποτρέποντας εξωτερικές επιθέσεις, κυρίως το τρέξιμο εξωτερικού κώδικα που μπορεί να εκτελεστεί στον υπολογιστή μας με πολλές απρόβλεπτες συνέπειες.
 • Ανανεώνουμε το λειτουργικό μας: αφήνουμε ανοικτό το πρόγραμμα αυτόματης ανανέωσης του λειτουργικού μας συστήματος, έτσι ώστε να δεχόμαστε και να εγκαθιστούμε αμέσως όλες τις τελευταίες κρίσιμες ανανεώσεις που αφορούν στη σταθερότητα του συστήματος και την κάλυψη των κενών ασφαλείας που επισημαίνονται.
 • Εγκαθιστούμε πρόγραμμα ασφάλειας. Συνίσταται η εγκατάσταση ολοκληρωμένης «σουίτας» ασφαλείας που να περιλαμβάνει εφαρμογές καταπολέμησης ιών, trojans, worms, αναχαίτισης ανεπιθύμητου e-mail (spam), προστασίας από υποκλοπή δεδομένων (phising) κλπ. Πολύ σημαντικό είναι η σουίτα που θα επιλέξουμε να διαθέτει εφαρμογή anti-spyware: Το spyware είναι κατηγορία προγραμμάτων που εισέρχονται χωρίς τη συγκατάθεσή μας στον υπολογιστή και υποκλέπτουν δεδομένα. Το λογισμικό προστασίας από υποκλοπή σας βοηθά να προστατέψετε τον υπολογιστή σας από γνωστά προγράμματα τα οποία καταγράφουν τις συνήθειες περιήγησης στο Διαδίκτυο ή κάνουν αλλαγές στις ρυθμίσεις του υπολογιστή σας χωρίς τη συγκατάθεση ή τον έλεγχο σας.
 • Ανανεώνουμε τους ορισμούς (definitions) των προγραμμάτων ασφαλείας: ένα πρόγραμμα antivirus είναι επί της ουσίας άχρηστο αν δεν έχει ενημερωθεί έτσι ώστε να αναγνωρίζει με επιτυχία τις τελευταίες απειλές που έχουν εντοπισθεί στο Internet. Για αυτό το λόγο, διατηρούμε ανανεωμένο πάντα το πρόγραμμα ασφαλείας μας και, εάν πρόκειται για εμπορική εφαρμογή, δεν αφήνουμε να λήξει η συνδρομή μας.

ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΑΣ

 

 • Τηρούμε αντίγραφα ασφαλείας των κρίσιμων επαγγελματικών και προσωπικών μας αρχείων σε USB flash drive ή εξωτερικό σκληρό δίσκο.
 • Προστατεύουμε την πρόσβαση στον υπολογιστή μας, κλειδώνοντας με συνθηματικά (passwords), εφαρμογές κρυπτογράφησης δεδομένων και βιομετρικά μέσα ασφαλείας (π.χ. αναγνώστες δακτυλικού αποτυπώματος).
 • Διαχωρίζουμε σαφώς τους χώρους που αποθηκεύουμε προσωπικά και επαγγελματικά δεδομένα, αποφεύγοντας να δημιουργήσουμε προσβάσεις από τα μεν στα δε: αποφεύγουμε να τηρήσουμε προσωπικά στοιχεία στον επαγγελματικό μας υπολογιστή στο γραφείο.
 • Αν ο σπιτικός μας υπολογιστής χρησιμοποιείται και από τα παιδιά μας, δημιουργούμε ξεχωριστούς λογαριασμούς στο λειτουργικό σύστημα για αυτά, θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς (δεν τους δίνουμε δικαιώματα administrator, αλλά guest), ενώ παράλληλα ενεργοποιούμε τα εργαλεία γονικού ελέγχου (parental controls) που μας προσφέρει το λειτουργικό σύστημα.

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΣΩΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Η επιλογή των δεδομένων που θα διατηρήσετε σε αντίγραφα ασφάλειας είναι μια απόφαση που εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Προτού ξεκινήσετε, δημιουργήστε ένα κατάλογο με τα αρχεία που θέλετε να συμπεριλάβετε σε αντίγραφα ασφαλείας. Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να αποφασίσετε ποια αρχεία θέλετε να διατηρήσετε σε αντίγραφα ασφαλείας, ενώ θα έχετε στη διάθεσή σας μια λίστα αναφοράς σε περίπτωση που χρειάζεται να ανακτήσετε κάποιο αρχείο από αντίγραφο ασφαλείας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τα εξής αρχεία:

 • Αρχεία τραπεζών και άλλα οικονομικά δεδομένα
 • Ψηφιακές φωτογραφίες
 • Λογισμικό που έχετε αγοράσει και λάβει από το Internet
 • Αρχεία μουσικής που έχετε αγοράσει και λάβει από το Internet
 • Προσωπικές εργασίες
 • Τον κατάλογο διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 • Το ημερολόγιο του Microsoft Outlook ή όποιας εφαρμογής προσωπικής οργάνωσης προτιμάτε.
 • Τους σελιδοδείκτες του Internet Explorer ή του browser που χρησιμοποιείτε.

ΠΡΟΛΗΨΗ: ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ!

Όταν αναφερόμαστε στις online απειλές, πολλοί από εμάς υποθέτουμε πως αυτές περιορίζονται σε υπολογιστές Desktop και laptop, αλλά αυτό δεν είναι αληθές. Τα σύγχρονα smartphones είναι στην ουσία μικρογραφία υπολογιστών συνδεδεμένων στο Internet, με συνέπεια να έχουν ήδη εμφανιστεί ιοί όπως ο Cabir. Το επίπεδο απειλής για τους χρήστες θεωρείται μεν χαμηλό, αν και είναι ήδη διαθέσιμα προς αγορά προϊόντα ασφαλείας όπως το Mobile Security της Kaspersky. Κάποια προγράμματα ασφαλείας για smartphone, μάλιστα, σας επιτρέπουν να καταστρέψετε πλήρως τα προσωπικά δεδομένα στο τηλέφωνό σας, αποστέλλοντας ένα μήνυμα κειμένου στην περίπτωση που κλαπεί ή χαθεί. Παρομοίως, οποιαδήποτε συσκευή συνδεθεί σε οικιακό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των δικτυακών σκληρών δίσκων, της σύνδεσης στο Internet και των δικτυακών καμερών σας, βρίσκονται σε κίνδυνο στην περίπτωση που επιτήδειοι αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυό σας. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ασφαλίσετε το ασύρματο δίκτυό σας με χρήση WPA encryption.

ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
Η διασφάλιση των δεδομένων σας περιλαμβάνει πρωτίστως τη φύλαξή τους σε φυσικά αποθηκευτικά μέσα όπως USB flash drives, CD ή DVD drives, σκληροί δίσκοι, κασέτες αποθήκευσης δεδομένων (DAT tapes).

 • Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι η διαμόρφωση του βασικού σας αποθηκευτικού συστήματος δίσκων σε διάταξη “mirror”: σε αυτή τη διάταξη υπάρχει όχι ένας, αλλά δύο σκληροί δίσκοι στον υπολογιστή σας που είναι πανομοιότυποι (ίδιου τύπου και χωρητικότητας) και δέχονται και οι δύο ταυτόχρονα τα δεδομένα που αποθηκεύετε. Σε περίπτωση βλάβης του ενός, ο άλλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά.
 • Το ρόλο ενός κεντρικού ψηφιακού «θησαυροφυλακίου» μπορεί να παίξει ένας δικτυακός δίσκος (NAS: Network Attached Storage), ο οποίος συνδεδεμένος μέσω θύρας Ethernet αλλά και ασύρματης διασύνδεσης Wi-Fi, θα είναι έτοιμος να δεχτεί τα δεδομένα σας από όλους του υπολογιστές του σπιτικού ή επιχειρηματικού σας δικτύου. Παράλληλα, πολλά από αυτά τα συστήματα έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμα μέσω web browser, μπορούν να δεχτούν εύκολα 1 ή περισσότερους δίσκους για αύξηση της αποθηκευτικής τους ικανότητας, ενώ μπορεί να περιέχουν και δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης μέσω του Internet, με αποτέλεσμα να έχετε τα δεδομένα σας διαθέσιμα, όπου κι αν βρίσκεστε.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ON-LINE STORAGE 

 

 

 

 

 

Αντί για την τοπική αποθήκευση των δεδομένων σας σε κάποιο δίσκο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία on-line αποθήκευσης στο Internet. Aρκετές εταιρείες κάνουν σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση - για παράδειγμα, η Microsoft με την υπηρεσία Windows Live SkyDrive, η Asus, που προσφέρει δωρεάν αποθηκευτικό χώρο (http://www.eeestorage.com) με την αγορά συγκεκριμένων μοντέλων eee PC, και η Symantec με τη σουίτα ασφάλειας Norton 360 4.0, που περιλαμβάνει αποθηκευτικό χώρο online για back-up σημαντικών δεδομένων.

Φυσικά, υπηρεσίες online storage υπάρχουν δεκάδες. Μάλιστα, ορισμένες διατίθενται δωρεάν και κάθε χρήστης μπορεί να τις δοκιμάσει πριν καταλήξει σε αυτήν που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Μπορούν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν για back-up σημαντικών δεδομένων, για τη διαμοίραση μεγάλων αρχείων με άλλους χρήστες ή ως μία κοινή τοποθεσία αποθήκευσης/ανάκτησης δεδομένων μέσω πολλαπλών συσκευών. Δεν μπορούν, ωστόσο, να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά μέσα αποθήκευσης και δεν είναι συνετό να βασιζόμαστε μόνο σε αυτές για την αποθήκευση σημαντικών δεδομένων. Είναι πάντα χρήσιμο να υπάρχει κάποιο τοπικό αντίγραφο. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι περιπτώσεις τέτοιων υπηρεσιών που διέκοψαν ξαφνικά τη λειτουργία τους, προξενώντας μεγάλα προβλήματα στους χρήστες τους. 
Ένας απλός κανόνας είναι να επιλέγουμε υπηρεσίες online storage που υποστηρίζονται από μεγάλες εταιρείες ή έχουν πλέον καθιερωθεί. Ακόμη όμως και σε αυτήν την περίπτωση οφείλουμε να διατηρούμε εφεδρικά αντίγραφα των δεδομένων μας. Όσον αφορά στις μεθόδους πληρωμής, ισχύει ό,τι ισχύει γενικότερα για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του Internet. Είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί και να χρησιμοποιούμε ασφαλείς τρόπους πληρωμής, π.χ. μέσω PayPal ή προπληρωμένων πιστωτικών καρτών. 

ΚΙ ΑΝ ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ;

 

Αν ο υπολογιστής σας προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό (“malware”), ή πάθουν βλάβη οι δίσκοι του και υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος απώλειας σημαντικών δεδομένων, υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την ανάκτησή τους:

 • Αναζητήστε τα χαμένα αρχεία: Σε περίπτωση που νομίζετε ότι έχετε χάσει κάποια από τα δεδομένα σας, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε το σκληρό δίσκο (search), καθώς είναι πιθανό το “χαμένο” αρχείο να έχει μετονομαστεί ή απλώς να έχει αλλάξει η τοποθεσία αποθήκευσής του. Εννοείται, δε, ότι το πρώτο σημείο που ψάχνουμε είναι ο κάδος ανακύκλωσης. Στα Vista το εργαλείο αναζήτησης (Search Assistant) είναι σαφώς πιο αποτελεσματικό και είναι πολύ πιθανό να φανεί σωτήριο κατά τον εντοπισμό ενός χαμένου αρχείου. Για να έχετε την ίδια αποτελεσματικότητα και στα XP, μεταβείτε στο επίσημο site της Microsoft και κατεβάστε το δωρεάν εργαλείο “Windows Desktop Search”. Το συγκεκριμένο εργαλείο χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ψάξει με λεπτομέρεια το σκληρό δίσκο. Αφιερώστε τον! Ανάμεσα στις πολύ χρήσιμες ρυθμίσεις του εργαλείου ξεχωρίζει η δυνατότητα αναζήτησης σε εξειδικευμένες τοποθεσίες, αλλά και αυτή της αναζήτησης προηγούμενων αντιγράφων (shadow copies). Το τελευταίο, μάλιστα, μεταφράζεται στην πολύ χρήσιμη δυνατότητα ανάκτησης χαμένου αρχείου από την πιο πρόσφατη έκδοση που αποθηκεύτηκε.

 

 • Εκμεταλλευθείτε τα εργαλεία των Windows: Μια από τις εξαιρετικές προσθήκες των Vista είναι η λειτουργία “Shadow Copy”. Η συγκεκριμένη μπορεί να λειτουργήσει ως δικλίδα ασφάλειας αρχείων που τα έχετε χάσει και επιθυμείτε να τα ανακτήσετε. Μια περίπου αντίστοιχη λειτουργία υπάρχει και για τους χρήστες ΧΡ και δεν είναι άλλη από την επαναφορά του συστήματος σε κάποιο χρονικό σημείο του παρελθόντος. Αναφερόμαστε στο “System Restore”. Βέβαια, η ζημιά δεν ανατρέπεται, ωστόσο είναι δυνατό να ανακαλύψουμε τι ακριβώς συνέβη στο εκάστοτε αρχείο που αναζητάμε. Εξάλλου, οι χρήστες των XP μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δωρεάν εργαλείο Free Undelete 2.0 αλλά και το πρόγραμμα Diskeeper Undelete 5. Επιλέξτε έναν από τους προαναφερθέντες τρόπους, ώστε να επανακτήσετε αρκετά από τα αρχεία που κατά λάθος έχετε διαγράψει.
 • Χρησιμοποιήστε προγράμματα ανάνηψης δίσκου: Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει έστω και ένας ελαττωματικός τομέας (bad sector), προτείνεται να ελέγξετε διεξοδικά το δίσκο με τα διαγνωστικά εργαλεία του κατασκευαστή, ακόμη και αν η διαδικασία διαρκέσει πολλές ώρες.  Αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες σας και ο δίσκος βρίσκεται εντός εγγύησης, επιστρέψτε τον αμέσως για αντικατάσταση. Αν περιέχει χρήσιμα δεδομένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προαναφερθέν εργαλείο HD Clone Free Edition για να δημιουργήσετε πρώτα ένα ακριβές αντίγραφό του σε έναν άλλο δίσκο, μεγαλύτερης χωρητικότητας. Αν η εγγύηση έχει λήξει, μπορείτε να δοκιμάσετε να τον επιδιορθώσετε με εργαλεία όπως τα HDD Regenerator (http://www.dposoft.net) και DiskPatch (http://www.diydatarecovery.nl).
 • Καταφύγετε σε εταιρεία ανάκτησης δεδομένων: στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται εξειδικευμένες εταιρείες οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων από σκληρούς δίσκους και άλλα αποθηκευτικά μέσα, ακόμη και αν έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.