Η ψηφιοποίηση των συμβατικών βιβλίων είναι μια “τάση” που γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή τόσο από τους εκδοτικούς οίκους όσο και από τους αναγνώστες, καθώς περιλαμβάνει πλεονεκτήματα και για τους δύο. Το βασικότερο από αυτά είναι το χαμηλό κόστος παραγωγής, καθώς τα e-books δεν απαιτούν υψηλά έξοδα εκτύπωσης και μεταφοράς. Σε γενικές γραμμές, τα ηλεκτρονικά βιβλία πωλούνται φθηνότερα από τα συμβατικά, ενώ πάρα πολλά από αυτά διανέμονται εντελώς δωρεάν (δείτε και το http://www.gutenberg.org).Kindle

To Amazon διατηρεί μια τεράστια βάση δεδομένων με ηλεκτρονικά βιβλία τα οποία μπορεί να αγοράσει ο αναγνώστης κατεβάζοντάς στα κατευθείαν στο Kindle, από το Internet, μέσω 3G.

Η διανομή τους γίνεται επίσης εύκολα και γρήγορα: μπορούν να αντιγραφούν ως αρχεία σε οποιοδήποτε σταθερό ή φορητό αποθηκευτικό μέσο, αν και ο συνηθέστερος τρόπος για να τα αποκτήσετε, είναι να τα κατεβάσετε από το Internet.

Τα e-books, προσφέρουν επίσης στους αναγνώστες, μια σειρά από πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών βιβλίων. Κατά την ανάγνωση, μπορείτε να “μαρκάρετε” συγκεκριμένα σημεία που θέλετε να θυμάστε αλλά και να τοποθετήσετε ηλεκτρονικούς σελιδοδείκτες, ενώ - ίσως το σημαντικότερο όλων – έχετε τη δυνατότητα να κάνετε αναζήτηση στο κείμενο με λέξεις-κλειδιά, όπως ακριβώς συμβαίνει σε μια μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο. 

Σήμερα θα συναντήσετε e-books να κυκλοφορόν σε διάφορες μορφές (formats), ανάλογα το πρόγραμμα αναπαραγωγής ή τη συσκευή που θα χρησιμοποιήσετε. Μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές είναι το PDF, το οποίο μπορεί να αναπαραχθεί τόσο σε υπολογιστή (PC και Mac), όσο και σε πολλά Smarthpones και PDAs με το δωρεάν πρόγραμμα Adobe Reader (http://get.adobe.com/reader). Το HTML που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ιστοσελίδων είναι μια ακόμη συνηθισμένη μορφή, ενώ η Microsoft έχει δημιουργήσει το δικό της format με την ονομασία LIT, που αναπαράγεται μέσω του δωρεάν προγράμματος Microsoft Reader (http://www.microsoft.com/Reader).   

Στο “παιχνίδι” έχουν μπει επίσης εταιρίες-κολοσσοί, όπως είναι το Amazon που εδώ και καιρό κυκλοφορεί το δικό του εξειδικευμένο φορητό e-book reader, με την ονομασία Kindle. Το Amazon αποτελεί την καλύτερη ίσως απόδειξη σχετικά με το μέλλον των e-books: Διατηρεί μια τεράστια βάση δεδομένων με ηλεκτρονικά βιβλία (περίπου 300.000) τα οποία μπορεί να αγοράσει ο αναγνώστης κατεβάζοντάς στα κατευθείαν στο Kindle, από το Internet, μέσω 3G (το εκπληκτικό είναι ότι η σύνδεση 3G παρέχεται δωρεάν).

Nokia N73

 

Όλα τα σύγχρονα Smartphones όπως είναι το Nokia N73 μπορούν να “διαβάσουν” e-books.

 

Ηλεκτρονικό μελάνι για ηλεκτρονικά βιβλία

Παράλληλα με τα ηλεκτρονικά βιβλία, νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται και εφευρίσκονται διαρκώς προκειμένου να υποστηρίξουν τα e-books, όπως για παράδειγμα το “ηλεκτρονικό μελάνι” (e-ink). Εκατομμύρια μικροσκοπικά σφαιρίδια που ενσωματώνουν αρνητικά φορτισμένα σωματίδια μαύρου χρώματος και θετικά φορτισμένα σωματίδια λευκού χρώματος, τοποθετούνται ανάμεσα σε δύο ετερώνυμα φορτισμένες πλάκες. Τα σωματίδια στο εσωτερικό των σφαιρών έλκονται προς μία από τις δύο πλάκες (ανάλογα τη φόρτιση) με αποτέλεσμα, στο σύνολό τους, να σχηματίζουν μαύρες ή άσπρες επιφάνειες γραφικών στην οθόνη. Η χρήση της ηλεκτρονικής μελάνης προσδίδει μεγάλη αυτονομία στις φορητές συσκευές, καθώς καταναλώνει πολύ μικρά ποσά ενέργειας σε σχέση με τις οθόνες LCD, την ίδια στιγμή που προσφέρει εξαιρετική ευκρίνεια ακόμα και υπό το φως του ηλίου.

Δε γνωρίζουμε αν το ηλεκτρονικό βιβλίο θα αντικαταστήσει ποτέ πλήρως το συμβατικό, αλλά είμαστε σίγουροι ότι όσο περνάει ο καιρός θα καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.  

Εν κατακλείδι, τα e-books είναι φθηνότερα από τα τυπωμένα βιβλία, μεταφέρονται πολύ πιο εύκολα, ενώ μπορείτε να τα αποκτήσετε από την άνεση του γραφείου σας με δύο-τρία κλικ με το ποντίκι σας. Εσείς, τι περιμένετε για να τα δοκιμάσετε;  

 Υπέρ:

  • Είναι φθηνότερα
  • Μπορείτε να τα αποκτήσετε γρήγορα και εύκολα από το Διαδίκτυο
  • Μεταφέρονται εύκολα μέσα σε οποιοδήποτε αποθηκευτικό μέσο

 Κατά:

  • Για αρκετούς, η αίσθηση που προσφέρει το τυπωμένο βιβλίο, είναι αναντικατάστατη.