Το να μπαίνουμε στο youtube για να ακούσουμε ένα τραγούδι είναι μια συνήθεια πολύ διαδεδομένη σε εμάς τους Έλληνες - δεν είναι τυχαίο το ότι πολλά από τα πλέον δημοφιλή βιντεοκλίπ βρίθουν σχολιών στα Ελληνικά. Όμως, πολλές φορές το youtube μπορεί να μην έχει το τραγούδι που θέλουμε ή να το έχει σε μια έκδοση που δεν μας ενδιαφέρει - π.χ. live, κάποιο παράξενο remix ή με έναν αρχάριο κιθαρίστα να προσπαθεί να το παίξει μόνος. Τώρα όμως, υπάρχει μια εξειδικευμένη υπηρεσία στην οποία μπορούμε να ακούσουμε περισσότερα από 15 εκατομμύρια τραγούδια, εντελώς δωρεάν μέσω internet!
To http://www.grooveshark.com, σύμφωνα με τους ίδιους είναι η μεγαλύτερη ιστοσελίδα στον κόσμο όσον αφορά υπηρεσίες μουσικής on-demand.

Πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας είναι ο Sam Tarantino (απλή συνωνυμία με τον Quentin, υποθέτουμε). To 2006, ο Sam, καθ' οδόν προς ένα κέντρο αιμοδοσίας προκειμένου να δώσει πλάσμα επί πληρωμή για να συμπληρώσει το εισόδημά του, πέρασε μπροστά από ένα δισκοπωλείο με μεταχειρισμένους δίσκους, το οποίο είχε σαν σλόγκαν το "Αγόρασε, Πούλα και Αντάλλαξε μουσική".

Με αφορμή αυτό, ο Sam οραματίστηκε μια αντίστοιχη ψηφιακή υπηρεσία, ένα μουσικό οικοσύστημα το οποίο να έχει οφέλη για όλους, από τους καλλιτέχνες και τις δισκογραφικές μέχρι τους μουσικόφιλους ανά τον κόσμο. Σήμερα, η εταιρεία έχει 130 εργαζομένους και γραφεία στη Florida και τη Νέα Υόρκη και βρίσκεται σε ταχεία πορεία ανάπτυξης.

Αυτό που κάνει το Grooveshark να ξεχωρίζει είναι πως η υπηρεσία είναι καθ' όλα νόμιμη. Μέσω του διαφημιστικού της μοντέλου και των υπολοίπων οικονομικών της συναλλαγών (π.χ. τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πώλησης τραγουδιών), η εταιρεία καλύπτει τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και των δισκογραφικών εταιρειών, πράγμα που σημαίνει πως το αγαπημένο σας τραγούδι δεν υπάρχει περίπτωση να αφαιρεθεί για λόγους copyright (όπως συμβαίνει συχνά στο youtube).

Μπαίνοντας στο Grooveshark.com, η πρώτη σας επιλογή είναι να ψάξετε για το τραγούδι που σας ενδιαφέρει. Ανάμεσα στα 15+ εκατομμύρια της υπηρεσίας θα βρείτε βεβαίως όλα τα τελευταία hit της ξένης μουσικής σκηνής, αλλά και αρκετά Ελληνικά για όλα τα γούστα, από Αλκίνοο Ιωαννίδη και Βασίλη Παπακωνσταντίνου μέχρι Βανδή και Κοκκίνου

Αν δεν ξέρετε από που να αρχίσετε, η επιλογή popular εμφανίζει μια λίστα με τα τραγούδια που είναι πιο δημοφιλή αυτή τη στιγμή στην υπηρεσία.

Αν πάλι τα γούστα σας προσανατολίζονται κυρίως προς ένα συγκεκριμένο είδος, η επιλογή Stations είναι για εσάς: Διαλέγοντας το αντίστοιχο είδος μουσικής, το Grooveshark θα αρχίζει να παίζει τυχαία τραγούδια αυτού του είδους, επιτρέποντάς σας να ανακαλύψετε κομμάτια και καλλιτέχνες των οποίων αγνοούσατε την ύπαρξη.

Πηγαίνοντας το δείκτη πάνω από το τρέχον τραγούδι μπορείτε να ψηφίσετε αν σας αρέσει, κάνοντας κλικ στο ":)", προκειμένου στην τυχαία επιλογή να προστεθούν όμοιά του τραγούδια. Αντίθετα, αν δεν σας άρεσε, επιλέξτε το ":(" και το πρόγραμμα θα σας προτείνει κάτι άλλο.

Φτιάχνοντας λογαριασμό, μπορείτε επίσης να έχετε αποθηκευμένες τις δικές σας playlist, καθώς και τα αγαπημένα σας τραγούδια, ώστε να έχετε άμεση πρόσβαση όποτε μπαίνετε στην υπηρεσία.

Η δημιουργία λογαριασμού είναι δωρεάν, αν όμως είστε διατεθειμένοι να ξοδεύετε ένα μικρό ποσόν ανά μήνα, μπορείτε να επιλέξετε τις συνδρομητικές υπηρεσίες του site, απολαμβάνοντας έτσι κάποια επιπλέον οφέλη

Με 6 δολάρια το μήνα (γύρω στα 4 ευρώ) για το πρόγραμμα Grooveshark plus αφαιρούνται όλες οι διαφημίσεις από το site.

Με το πρόγραμμα Groveshark Anywhere, που παραμένει αρκετά οικονομικό στα 9 δολάρια το μήνα (περίπου 6 ευρώ) μπορείτε να ακούτε τη μουσική σας στο τηλέφωνό σας (iPhone, Android, Blackberry, Nokia ή κάποιες εκδόσεις του webOS). Προσέξτε μόνο, στην περίπτωση των κινητών, μήπως η χρέωση από τη χρήση του Internet αποδειχτεί μεγαλύτερη απ' ότι αν αγοράζατε το τραγούδι...

Επιπλέον, τα μέλη Grooveshark Plus και Anywhere έχουν πρόσβαση στον player του Grooveshark, οπου τρέχει στην πλατφόρμα Adobe Air, αν θέλετε να έχετε πρόσβαση στην υπηρεσία εκτός browser.

Τέλος, οι Plus και Anywhere συνδρομητές έχουν επιλογή να ενεργοποιήσουν υπηρεσίες όπως τη Video Mode (που συνδυάζει τα τραγούδια με τα βιντεοκλίπ τους στο Youtube), Visualisers που δημιουργούν γραφικά με το ρυθμό της μουσικής και την επιλογή Power Hour Mode, που παίζει τα πρώτα 60 δευτερόλεπτα από το κάθε τραγούδι, για να ξεχωρίζετε στα γρήγορα ποιά σας ενδιαφέρουν και ποιά όχι.

Ακόμα και στο τζάμπα, πάντως, η υπηρεσία της http://www.grooveshark.com είναι αν μη τι άλλο πρωτοποριακή.