HD βιντεοκάμερες… τσέπης  Πηγή: www.you.gr

Είναι τόσο μικρές που χωράνε κυριολεκτικά στην τσέπη σας, ενώ είναι σε θέση να συλλάβουν βίντεο σε ανάλυση μέχρι και 1080p. Ο λόγος για τις νέες HD βιντεοκάμερες με μνήμη flash οι οποίες έχουν γίνει σήμερα το standard της αγοράς.

Toshiba s10 Η σειρά Camileo της Toshiba, είναι από τις πιο οικονομικές HD βιντεοκάμερες που μπορείτε να βρείτε στην αγορά.


Αποθηκευτικό μέσο

Ξεχάστε τις κασέτες miniDV και το miniDVD, καθώς, πλέον, οι κατασκευαστές δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στη μνήμη flash για την αποθήκευση του βίντεο. Το συγκεκριμένο αποθηκευτικό μέσο συνδυάζει ιδιαίτερα χαμηλή τιμή παραγωγής, ενώ διαθέτει επίσης χαμηλό βάρος, χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδανικό για χρήση – μεταξύ άλλων - και σε βιντεοκάμερες. Η συντριπτική πλειοψηφία των καμερών, χρησιμοποιεί κάρτα μνήμης SD, ή SDHC. Οι πρώτες έχουν χωρητικότητα μέχρι και 2GB, ενώ οι δεύτερες από 4 μέχρι και 32GB. Κάποιες άλλες βιντεοκάμερες πάλι, όπως για παράδειγμα τα μοντέλα της Sony, δέχονται κάρτες μνήμης τύπου Memory Stick. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν επίσης εσωτερική μνήμη που ανέρχεται ακόμα και στα 16GB ή 32GBs, καθιστώντας ουσιαστικά την ανάγκη για επιπλέον αποθηκευτικό χώρο μέσω κάρτας, ανύπαρκτη. Αντίστοιχα, υπάρχουν και κάμερες που δεν έχουν καθόλου εσωτερική μνήμη με αποτέλεσμα να χρειάζονται οπωσδήποτε κάρτα. Αναμφισβήτητα πάντως, οι κάρτες μνήμης είναι σήμερα ιδιαίτερα οικονομικές οπότε η αγορά τους δε θα αποτελέσει πρόβλημα.

Ανάλυση HD

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της κατηγορίας συσκευών, είναι η δυνατότητα να συλλαμβάνουν βίντεο σε ανάλυση HD. Θα συναντήσετε εδώ δύο βασικές HD αναλύσεις, τις 720 και 1080 οι οποίες πάντα ακολουθούνται από ένα γράμμα: “i" που σημαίνει interlaced ή “p” που σημαίνει progressive. Για να αποφύγουμε τις τεχνικές ορολογίες να θυμάστε απλά, ότι η progressive ανάλυση προσφέρει σε γενικές γραμμές καθαρότερη εικόνα σε σχέση με την interlaced. Έτσι, αν κάποια βιντεοκάμερα διαθέτει ανάλυση 1080p, θα πρέπει να την προτιμήσετε από κάποια άλλη με ανάλυση 1080i. Τα νούμερα αυτά αναφέρονται στο “πλάτος” της εικόνας και μεταφράζονται σε 1920 x 1080 (full HD) και 1280 x 720 pixels αντίστοιχα. Αντίθετα, η ονομαστική ανάλυση του αισθητήρα, δεν αποτελεί πρωτεύον χαρακτηριστικό, αφού περιγράφει τη μέγιστη ανάλυση βίντεο αλλά και των φωτογραφιών που μπορεί να συλλάβει η κάμερα. Τα τεράστια νούμερα που θα δείτε εδώ, (π.χ 9 και 10 Megapixels), δεν αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα ούτε και την ανάλυση του βίντεο. 

Συνδεσιμότητα

Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, εκτός από το USB για τη σύνδεση με το PC, θα συναντήσετε επίσης θύρα AV Out για τη σύνδεση με συμβατικές τηλεοράσεις, αλλά και αναλογική σύνδεση με τον υπολογιστή (η τελευταία χρήση δεν προτείνεται καθώς θα χρειαστείτε TV tuner στο PC, ενώ η ποιότητα του σήματος θα είναι σαφώς χαμηλότερης ποιότητας). Παρόλα αυτά, η θύρα που χρειάζεται να αναζητήσετε είναι η HDMI για τη σύνδεση με τηλεοράσεις υψηλής ανάλυσης, καθώς μόνο σε έναν τέτοιο δέκτη (ή σε οθόνη υπολογιστή) μπορεί να απεικονιστεί σωστά η HD ανάλυση των βιντεοκαμερών.

 

Format εγγραφής

Το format εγγραφής ποικίλει και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως να χρειαστεί να εγκαταστήσετε κάποιο codec για την αναπαραγωγή των βίντεο στο PC (τα codecs συμπεριλαμβάνονται πάντα στη συσκευασία). Το σημαντικό στις βιντεοκάμερες με μνήμη flash, είναι ότι εγγράφουν το βίντεο κατευθείαν σε ψηφιακή μορφή, οπότε αρκεί μια απλή μεταφορά των αρχείων του βίντεο στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή για να τα αναπαράγετε. Για να το κάνετε αυτό μπορείτε είτε να συνδέσετε τη βιντεοκάμερα στο PC μέσω USB, είτε απλώς να αφαιρέσετε την κάρτα μνήμης και να την τοποθετήσετε σε έναν αναγνώστη καρτών στο PC. Θυμηθείτε ότι παλαιότερα, θα έπρεπε να μεταφέρετε τα βίντεο  σε πραγματικό χρόνο μέσω καλωδίου DV, ή να αντιγράψετε τα DVD στο δίσκο, με αμφίβολα πολλές φορές αποτελέσματα.

H Kodak Zi8 συνεργάζεται με Διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το Facebook και το YouTube, για  να ανεβάζετε εκεί κατευθείαν φωτογραφίες και βίντεο από την κάμερα.

Υπέρ:

  • Μικρό μέγεθος και βάρος για να τις έχετε πάντα μαζί σας
  • Σύλληψη βίντεο σε υψηλή ανάλυση
  • Ευχρηστία και απλά μενού
  • Εύκολη μεταφορά του βίντεο στο PC

Κατά: 

  • Ορισμένα μοντέλα δεν διαθέτουν οπτικό ζουμ, ούτε αυτόματη εστίαση

 

Ετυμηγορία

Οι βιντεοκάμερες HD με μνήμη flash είναι σήμερα αναμφισβήτητα η δημοφιλέστερη κατηγορία συσκευών. Οικονομικές, ανθεκτικές, ελαφριές και με μικρές διαστάσεις, πάνε κυριολεκτικά παντού και σας ακολουθούν στα ταξίδια και τις δραστηριότητές σας. Σαν τελευταία συμβουλή, θα σας προτείναμε να αποφύγετε τα ιδιαίτερα φθηνά μοντέλα καθώς έχουν από μέτριες έως κακές επιδόσεις. Αντίθετα, αν επιλέξετε ένα μοντέλο μέσου κόστους, σίγουρα θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι.