LED και OLED LCD TVs  Πηγή: www.you.gr

Η πρώτη OLED τηλεόραση κατασκευάστηκε από την Kodak στα τέλη του 1980 και από τότε αρκετές εταιρίες όπως η Samsung και η Sony έχουν μπει στο παιχνίδι και προσπαθούν να την τελειοποιήσουν. Οι προσπάθειες αυτές φαίνεται ότι πρόσφατα άρχισαν να αποδίδουν καρπούς.  

 Πριν από την τεχνολογία των οθονών OLED, παρόλα αυτά, προϋπήρξαν οι οθόνες LED. Ο όρος προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Light-Emitting Diode και αναφέρεται σε έναν ημιαγωγό ο οποίος εκπέμπει φως κατά τη διέλευση του ρεύματος μέσα από αυτόν. Στα μέσα της δεκαετίας του '70 η Sony ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την τεχνολογία LED σε μεγάλου μεγέθους οθόνες, κατασκευάζοντας συστήματα για στάδια, συναυλίες και χώρους συνεστιάσεων. Οι απαιτήσεις σε ενέργεια των οθονών και η υπάρχουσα τεχνογνωσία της εποχής, καθιστούσε τη δημιουργία οθονών LED για το σπίτι αδύνατη. Αυτός είναι και ο λόγος που τελικά επικράτησαν οι οθόνες LCD (Liquid Crystal Display) για οικιακή χρήση, οι οποίες απαιτούν χαμηλή κατανάλωση για να λειτουργήσουν.

 LedΗ βασική μορφή ενός LED με δυνατότητα εκπομπής λευκού φωτός.

 

Στην πραγματικότητα, οι οθόνες LED βασίζονται στην τεχνολογία των LCD αντικαθιστώντας τις φθορίζουσες πηγές οπίσθιου φωτισμού με ημιαγωγούς LED. Το βασικότερο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι η πολύ καλύτερη αντίθεση αλλά και τα ζωντανά χρώματα. Παράλληλα, οι LED TVs είναι πολύ πιο λεπτές (υπάρχουν μοντέλα με πάχος 2.5 εκατοστά), ενώ καταναλώνουν κατά μέσο όρο 40% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις οθόνες LCD.

Σήμερα, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο οι οθόνες OLED οι οποίες κατασκευαστικά είναι πιο φθηνές από τις LCD, ενώ διαθέτουν επιπροσθέτως και μια σειρά από πλεονεκτήματα:

* Μπορούν να αποδώσουν μεγαλύτερο χρωματικό φάσμα

* Έχουν μεγαλύτερη φωτεινότητα

* Διαθέτουν υψηλότερη αντίθεση (άρα βελτιωμένο μαύρο και ζωντανά χρώματα)

* Χαρακτηρίζονται από πολύ καλύτερη γωνία θέασης

* Υπερτερούν επίσης και στο θέμα της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς δεν χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό, ενώ έχουν επίσης πολύ καλύτερους χρόνους απόκρισης

Ας ρίξουμε όμως μία πολύ σύντομη ματιά στην τεχνολογία που κρύβεται πίσω από τις οθόνες αυτής της κατηγορίας: Ένα λεπτό οργανικό υλικό τοποθετείται ανάμεσα σε δύο αγωγούς (μία άνοδο και μία κάθοδο), οι οποίες με τη σειρά τους τοποθετούνται ανάμεσα σε δύο πλάκες από γυαλί. Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διέλθει από τους δύο αγωγούς, ένα έντονο φως παράγεται κατευθείαν από το οργανικό υλικό. Η χρήση οργανικού υλικού για τη δημιουργία φωτός είναι μια τεχνική που δανείστηκε ο άνθρωπος από τη φύση και χρησιμοποιείται από ορισμένα έντομα, όπως για παράδειγμα οι πυγολαμπίδες.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των οθονών OLED πάντως, είναι η περιορισμένη χρονική διάρκεια του οργανικού υλικού - ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα οργανικά υλικά που εκπέμπουν μπλε φως έχουν κατά μέσο όρο ζωής 14.000 ώρες (κάτι λιγότερο από δύο χρόνια συνεχούς λειτουργίας). Παρόλα αυτά, οι περισσότερες εταιρείες έχουν δημιουργήσει ήδη εναλλακτικές τεχνικές για να βελτιώσουν τη διάρκεια ζωής τους. Σήμερα, οι οθόνες OLED χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλές καθημερινές ηλεκτρονικές συσκευές όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα, media players, τηλεοράσεις, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τομείς που θα χρησιμοποιούνται από εδώ και στο εξής ολοένα και θα πληθαίνουν.

Sony Led TVΕντυπωσιακές σε εμφάνιση, αλλά και επιδόσεις, οι σύγχρονες τηλεοράσεις OLED.


Επιλέξτε τώρα και εσείς μια τηλεόραση LED ή OLED και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας. Άλλωστε, αυτού του τύπου οι τηλεοράσεις αναμένεται να επικρατήσουν στο εγγύς μέλλον, οπότε, γιατί να μην τις απολαύσετε από σήμερα;  

 Υπέρ:

* Αποδίδουν μεγάλο χρωματικό φάσμα

* Έχουν μεγάλη φωτεινότητα

* Διαθέτουν υψηλή αντίθεση (άρα βελτιωμένο μαύρο και ζωντανά χρώματα)

* Χαρακτηρίζονται από πολύ καλές γωνία θέασης

*Έχουν χαμηλή κατανάλωση καθώς δεν χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό

* Έχουν πολύ καλούς χρόνους απόκρισης

Κατά

Περιορισμένη χρονική διάρκεια του οργανικού υλικού