Microsoft Kin: κινητά για νέους  - (Πηγή you.gr)

KINPH

Η Microsoft μέχρι σήμερα είχε στη διάθεσή της δύο διαφορετικές πλατφόρμες για φορητές συσκευές χειρός: τα Windows Mobile (ή Windows Phones όπως τα μετονόμασε πρόσφατα) που απευθύνονται περισσότερο σε επαγγελματίες, ενώ από την άλλη πλευρά διαθέτει και τα πολύ αξιόλογα Zune media players, που ασφαλώς έχουν περισσότερη απήχηση στη νεολαία.

Πρόσφατα όμως ανακοινώθηκε και επισήμως η κυκλοφορία δύο κινητών με την ονομασία Kin, τα οποία βασίζονται σε ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα με interface ριζικά διαφορετικό από εκείνο των Windows Mobile, αλλά και πολύ διαφορετικό από αντίστοιχα interfaces άλλων mobile λειτουργικών. Αν και τυπικά, τα δύο κινητά της Microsoft δεν θα δέχονται σε πρώτη φάση επιπρόσθετες εφαρμογές, δεν μπορούν να ονομαστούν “smartphones”, αν και υπό μία έννοια η όλη τους λειτουργία, που βασίζεται πολύ στη διακίνηση data μέσω του Internet, είναι ιδιαίτερα έξυπνη (“smart”).

Τεχνικά χαρακτηριστικά 

Υπάρχουν δύο μοντέλα Kin: το μικρότερο Kin One και το widescreen Kin Two. Βασίζονται και τα δύο στο ολοκληρωμένο Nvidia Tegra APX 2600, το οποίο προσφέρει αναπαραγωγή και λήψη βίντεο 720p. Και τα δύο μοντέλα προσφέρουν πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY, αλλά παραδόξως δεν διαθέτουν εφαρμογή IΜ, ούτε εφαρμογή για Twitter. Αντιθέτως, συνδέονται με Facebook, MySpace, Windows Live, αλλά και Xbox Live για ανέβασμα status, μηνυμάτων, φωτογραφιών και βίντεο σε αυτά τα sites, ενώ όλο το υλικό μπορεί να ανεβαίνει στους servers της Microsoft, ώστε ο χρήστης να έχει έναν, πρακτικά, ατέλειωτο χώρο storage. Όσον αφορά την κάμερα, η ανάλυσή της στο Kin One ανέρχεται στα 5Mpixels και στο Kin Two φτάνει τα 8MP. Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για ιδιαίτερα ποιοτικά αποτελέσματα αλλά και για πολύ ικανοποιητική ισχύ του ενσωματωμένου φλας που υπάρχει και στα δύο κινητά.

KIN2

Το καινούριο interface 

 Σε αντίθεση με το δύσχρηστο περιβάλλον των Windows, το απαρχαιωμένο σύστημα των εικονιδίων του iPhone OS, ακόμη και την πιο προηγμένη χρηστικότητα του interface του Android, το interface των Kin είναι ένα ενιαίο μωσαϊκό από εικονίδια και φωτογραφίες. Αυτά οδηγούν στις βασικές εφαρμογές αλλά και στο status των προσώπων με τα οποία επικοινωνείτε πιο συχνά. Οτιδήποτε βρίσκετε στο Web, συλλαμβάνετε με το φακό της κάμεράς σας ή σας στέλνει κάποιος, μπορείτε να το τραβήξετε σε ένα στρογγυλό εικονίδιο στο κάτω μέρος (το “spot”) και να το μοιραστείτε με τον υπόλοιπο κόσμο.

Για το κομμάτι των multimedia η Microsoft χρησιμοποιεί το εξαιρετικό software του Zune, αλλά και τον αντίστοιχο browser, και που απορεί κανείς πώς δεν έχει περάσει αυτούσιο στα Windows Mobile μέχρι σήμερα (ίσως το δούμε στο επερχόμενο Windows Phone OS 7).

Το “Loop”, αυτό το ενιαίο μωσαϊκό, προκαλεί ένα σοκ στην αρχή μέχρι να το συνηθίσει κανείς και να καταλάβει πώς δουλεύει, ειδικά εάν έχει μείνει στα στοιχισμένα σαν στρατιωτάκια εικονίδια του iPhone. Γρήγορα όμως θα ανακαλύψει ότι πρόκειται για ένα λειτουργικό και γρήγορο interface, που οπωσδήποτε φέρνει κάτι φρέσκο και καινούργιο στο χώρο του mobility. Σίγουρα ο νέος (στο σώμα αλλά και στην ψυχή…) που ενθουσιάζεται με την καινοτομική και διαφορετική προσέγγιση, θα το εκτιμήσει. Αντιθέτως, θα ξενίσει όσους έχουν μάθει και δεν μπορούν να αποβάλλουν τη λογική του application-based interface.

KIT2

Κυκλοφορία στη χώρα μας και προοπτικές 

Στην Ευρώπη τα Kin αναμένονται περί τον Οκτώβριο. Συμπερασματικά, το πρώτο βήμα της Microsoft είναι οπωσδήποτε προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να επακολουθήσει ένα ανάλογα καλό ντεμπούτο του Windows Phone OS 7, το οποίο θα καθορίσει πολλά πράγματα στο mainstream κομμάτι της αγοράς των smartphones.