Πηγή: www.you.gr

Πλατφόρμα Intel Core i3 και Core i5

Για αρκετά χρόνια μας συντρόφευσαν οι desktop υπολογιστές που στην καρδιά τους είχαν επεξεργαστές της σειράς Intel Core 2 Duo. Όμως, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και οι ανάγκες μας μεγαλώνουν, ήρθε η ώρα για κάτι πιο ισχυρό, αλλά και παράλληλα πιο αποτελεσματικό, από ενεργειακής άποψης. Οι νέοι επεξεργαστές Core i3 και Core i5 της Intel απευθύνονται στο ευρύ κοινό λόγω της προσιτής τους τιμής, και είναι ότι πρέπει για μια καλή αναβάθμιση χωρίς υπέρογκα έξοδα. Παράλληλα με το προσιτό κόστος, οι νέοι επεξεργαστές παρουσιάζουν κι άλλες καινοτομίες και ιδιαιτερότητες, ενώ βασίζονται σε mainboards (μητρικές κάρτες) με καινούριο chipset υποστήριξης και καινούρια… κόλπα!

Ένας INTEL CORE i5

Κάτω από το «καπώ» τους, οι καινούριοι επεξεργαστές ξαφνιάζουν, καθώς ενσωματώνουν και υποσύστημα γραφικών (GPU), δίπλα από το «κλασσικό» ολοκληρωμένο της CPU!

 

Τα καινούρια χαρακτηριστικά

Η νέα σειρά επεξεργαστών της Intel εγκαινιάζει νέα τεχνική κατασκευής («λιθογραφίας») στους Core i3 και Core i5, κατεβαίνοντας για πρώτη φορά από την προηγούμενη κλίμακα των 45nm (νανομέτρων) στα 32nm, ενώ παράλληλα ενσωματώνει - επίσης για πρώτη φορά - στον επεξεργαστή το υποσύστημα γραφικών (GPU). Αυτή η συνένωση κεντρικού επεξεργαστή και επεξεργαστή γραφικών στο ίδιο «τσιπάκι» έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

 

-          Ακόμα χαμηλότερη κατανάλωση, που σημαίνει ότι δεν ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες κι έτσι βολεύεστε και με μικρότερα coolers.

-          Μικρότερο μέγεθος πυρήνα, που σημαίνει ότι στο ίδιο μέγεθος με πριν μπορούν να «στριμωχτούν» περισσότερα κυκλώματα (εν προκειμένω το GPU!).

-          Μείωση του κόστους κατασκευής, αφού σε κάθε πλάκα πυριτίου (wafer), κατασκευάζονται περισσότερα τεμάχια επεξεργαστών.

-          Διατηρείται η συμβατότητα με τα ήδη υπάρχοντα mainboards με chipset Intel P55 Express.

 

Η νέα γκάμα επεξεργαστών

Μοντέλο επεξεργαστή

Συχνότητα λειτουργίας

Πυρήνες /Threads

Μνήμη L3 Cache

Μέγιστη συχνότητα με Turbo Boost 

Δείκτης κατανάλωσης

Intel Core i3-530

2.93GHz

2 / 4

4MB

Δεν υποστηρίζεται

73W

Intel Core i3-540

3.06GHz

2 / 4

4MB

Δεν υποστηρίζεται

73W

Intel Core i5-650

3.20GHz

2 / 4

4MB

3.46GHz

73W

Intel Core i5-660

3.33GHz

2 / 4

4MB

3.60GHz

73W

Intel Core i5-670

3.46GHz

2 / 4

4MB

3.76GHz

73W

 

Τι να διαλέξω, Core i3 ή Core i5;

Οι χαμηλού κόστους Core i3 απευθύνονται σε χρήστες με χαμηλότερες απαιτήσεις ενώ δεν υποστηρίζουν το χαρακτηριστικό Turbo Boost, που ανεβάζει την ταχύτητα όταν λειτουργεί μόνο ο ένας πυρήνας. Όμως οι Core i5 υποστηρίζουν όλες τις τεχνολογίες της πλατφόρμας 'Intel Core i', όπως Turbo Boost, Hyper-Threading και Virtualization, κάτι που σημαίνει ότι ενισχύονται οι επιδόσεις αποφασιστικά, όχι μόνο σε gaming και multimedia, αλλά και σε βαριές επαγγελματικές εφαρμογές.

 

Συμβατότητα με παλιότερα mainboards

Οι νέοι επεξεργαστές λειτουργούν χωρίς πρόβλημα σε mainboard με το chipset P55, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται να αναβαθμήσετε το BIOS. Βέβαια, για να λειτουργήσει το ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών απαιτείται καινούργιο chipset, και συγκεκριμένα τα H55 και H57. Για να δείτε όλα τα συμβατά mainboard με τους Core i3 και Core i5, κάντε click εδώ.

 

Πλεονεκτήματα των καινούριων mainboards

Ο συνδυασμός των νέων επεξεργαστών σε αυτά τα chipsets ενεργοποιεί το υποσύστημα γραφικών, καθώς τα mainboards με H55/H57 διαθέτουν τις απαραίτητες εξόδους γραφικών.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο chipsets δεν είναι πολλές: ουσιαστικά το H57 διαθέτει περισσότερες θύρες USB καθώς και περισσότερους διαύλους επικοινωνίας PCI-Express, όπως επίσης και υποστήριξη της τεχνολογίας Rapid Storage Technology 9.5, που επιταχύνει περισσότερο την επικοινωνία με τα αποθηκευτικά συστήματα του υπολογιστή.

ports

 Τα καινούρια mainboards με chipset Η55 και H57 εκμεταλλεύονται την ενσωματωμένη «κάρτα γραφικών» των νέων επεξεργαστών και βγάζουν όχι μόνο DVI και VGA, αλλά και HDMI έξοδο εικόνας!

 

Για να μπείτε κι εσείς με εύκολο και απροβλημάτιστο τρόπο στον κόσμο των νέων επεξεργαστών Core i3 και Core i5, το www.you.gr έχει ετοιμάσει για σας desktop PCs της σειράς Quest Xpand, που εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο τις εξελιγμένες δυνατότητές τους! Εδώ θα βρείτε τους Quest XPand που ενσωματώνουν επεξεργαστή Core i3, ενώ εδώ θα βρείτε τους Quest XPand που ενσωματώνουν Core i5.

 

Επιτάχυνση βίντεο: ιδανικοί για HTPC!

Το ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών επιταχύνει το HD video αλλά και τον ήχο υψηλής πιστότητας που προέρχεται από ταινίες Blu-ray. Σε συνδυασμό με την έξοδο HDMI που υπάρχει πάνω στο mainboard, μπορείτε έτσι να απολαύσετε σε όλη τους τη διάσταση τις τελευταίες κινηματογραφικές υπερπαραγωγές!

htpc

Οι νέοι επεξεργαστές με τη χαμηλή τους κατανάλωση και τη δυνατότητα επιτάχυνσης HD video είναι ιδανικοί για συστήματα Home Theatre PC (HTPC). 

 

Συνοπτικά

Το mainboard και ο επεξεργαστής είναι τα “highlights” του νέου συστήματος της Intel: ο επεξεργαστής φτάνει ακόμη και στα 3,46GHz, υποστηρίζοντας έτσι ακόμη και πολύ βαριές εφαρμογές και απαιτητικά παιχνίδια. Κατασκευάζεται, όπως είπαμε, στα 32nm και αυτό επέτρεψε στην Intel να χωρέσει μέσα στο ίδιο chip και το υποσύστημα γραφικών! Είναι η πρώτη φορά που ένας επεξεργαστής ενσωματώνει «κάρτα» γραφικών, το ολοκληρωμένο της οποίας είναι κατασκευασμένο στα 45nm. Για να μπορέσει να «δει» το σύστημα αυτά τα ενσωματωμένα γραφικά, υπάρχει και το καινούριο chipset υποστήριξης, το H55 ή H57 Express, το οποίο βγάζει έξοδο HDMI, μέσω της οποίας βγάζει εικόνα επιπέδου HD αλλά και υψηλής πιστότητας μη συμπιεσμένο ήχο, πληρώντας έτσι τις προδιαγραφές HD video για αναπαραγωγή τίτλων Blu-ray. Το socket παραμένει το LGA-1156, κι έτσι το mainboard μπορεί να υποστηρίξει επεξεργαστές Core i5 και Core i3.