Πηγή: www.you.gr

Nvidia GeForce GTX 480: ο νέος βασιλιάς

στα γραφικά!

Εμφανίστηκαν επιτέλους στην αγορά οι πρώτες κάρτες γραφικών με το νέο chip της Nvidia, το οποίο βασίζεται στην περίφημη, πλέον, αρχιτεκτονική κατασκευής chips, “Fermi”: πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από την προηγούμενη γενιά καρτών γραφικών της σειράς GeForce GTX 200. Η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι το νέο chip (GPU: κεντρικός επεξεργαστής γραφικών) GTX 480 είναι ότι υποστηρίζει το εξελιγμένο σύστημα προγραμματισμού 3D γραφικών DirectX 11, το οποίο αναβαθμίζει την ποιότητα των PC games. Από την άλλη πλευρά, το GTX 480 είναι αυτή τη στιγμή το ταχύτερο GPU στην αγορά, υποσκελίζοντας με μεγάλη διαφορά το μέχρι πρότινος ταχύτερο single-GPU σύστημα και συγκεκριμένα το ATI Radeon HD 5870.

 

      Σύγκριση του νέου chip GTX 480 με το προηγούμενο GTX 285

 

GTX 480

(DX11)

GTX 285 

(DX10)

Επεξεργαστές Stream  

480

240

Χρονισμός πυρήνα 

700MHz

648MHz

Χρονισμός μνήμης 

924MHz (GDDR5)

1242MHz (GDDR3)

Memory Bus 

384-bit

512-bit

Frame Buffer 

1.5GB

1GB

Τρανζίστορς 

3 δις

1,4 δις

Κλίμακα αρχιτεκτονικής 

40nm

55nm

 

Μια πιο προσεκτική ματιά στην αρχιτεκτονική Fermi

H νέα GPU ακολουθεί τη λεγόμενη αρχιτεκτονική  unified, με την οποία, οι πολλαπλοί stream processors, εξειδικεύονται ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε προγράμματος. Σε αντίθεση με τη μέχρι πρότινος οργάνωσή τους σε μονάδες TPC [Texture Processor Clusters], τώρα υπάρχουν τα GPC [Graphics Processing Clusters]. Κάθε Stream processor περιέχει 32 υποεπεξεργαστές CUDA, ενώ κάθε GPC να αποτελείται από 4 Stream Processors.

Η τεχνολογία CUDA, η οποία υπήρχε και στην προηγούμενη γενιά GTX 200, επιτρέπει την εκμετάλλευση της υπολογιστικής ισχύος της κάρτας γραφικών, όχι μόνο από διεργασίες που αφορούν αποκλειστικά την απεικόνιση, αλλά κάθε είδους ανάγκη εφαρμογής. Επί της ουσίας λοιπόν, το GPU αποτελεί πλέον δεύτερο υπολογιστικό κέντρο του PC, επιταχύνοντας πολύ εφαρμογές που εκμεταλλεύονται την τεχνολογία CUDA.

Οι νέες κάρτες που στηρίζονται στο GTX 480 διακρίνονται για τις αυξημένες επιδόσεις σε εφαρμογές που εκμεταλλεύονται το DirectX 11 και κυρίως σε παιχνίδια που κάνουν εκτενή χρήση της τεχνικής tessellation, για ρεαλιστικές υφές και εξελιγμένα μοντέλα φωτισμού και σκιάσεων.


Άλλα σημεία υπεροχής:

-          PhysX: τεχνολογία που προσδίδει στο παιχνίδι ρεαλιστικό animation και επιπλέον εφέ κίνησης. 

-          HDMI 1.4: Η επόμενη γενιά του HDMI, έτοιμη για σύνδεση με τηλεοράσεις 3D. 

-          3D VisionΣυνεργασία με οθόνες 100Ηz και ειδικά γυαλιά για εντυπωσιακό στερεοσκοπικό 3D gaming.

Υψηλές απαιτήσεις ενέργειας

Σίγουρα, οι κάρτες με το GTX 480 ταιριάζουν μόνο σε μεγάλα και ακριβά συστήματα και απαιτούν μεγάλο κουτί και υψηλής ποιότητας τροφοδοτικό μεγάλης ισχύος (κατά προτίμηση άνω των 800W). Το τεράστιας ισχύος GPU που περιλαμβάνει 3 δισεκατομμύρια τρανζίστορς, οδηγεί σε μια συνολική κατανάλωση λίγο κάτω από τα 400W, ενώ σε κανονική λειτουργία εκλύει θερμότητα που ανεβάζει την εσωτερική θερμοκρασία της κάρτας ακόμη και στα επίπεδα των 90 βαθμών Κελσίου!

Για αυτό, αν προβείτε στην αγορά της, φροντίστε έτσι ώστε να την τοποθετήσετε σε ένα μεγάλο full tower κουτί με πολύ καλό σύστημα εξαερισμού. Ειδικά αν στο μέλλον θελήσετε να τοποθετήσετε και δεύτερη παρόμοια κάρτα για την υλοποίηση συστήματος SLI, τότε σίγουρα θα πρέπει να έχετε πολύ μεγάλο χώρο στο εσωτερικό του κουτιού σας, και ένα μεγάλο τροφοδοτικό, οπωσδήποτε πάνω από 1000W.

Τo chipset GTX 480


Απαραίτητη για τη νέα γενιά των  3D games!

Αν θέλετε να είστε πάντα στην πρωτοπορία της τεχνολογίας και να απολαμβάνετε στο μέγιστο βαθμό τα καλύτερα παιχνίδια που κυκλοφορούν για το PC, τότε μια κάρτα με το chip GTX 480 είναι αυτή τη στιγμή ότι ταχύτερο μπορείτε να βρείτε.