Πως να επιλέξετε πολυμηχανήματα (πηγή: you.gr)

c

Από την εκτύπωση των φωτογραφιών των καλοκαιρινών μας διακοπών, μέχρι την εκτύπωση παρουσιάσεων για το επόμενο εταιρικό μας meeting, ένας πολυχρηστικός εκτυπωτής (multifunction printer ή "πολυμηχάνημα"), καλύπτει σφαιρικά τις ανάγκες μας αφού με μια συσκευή καλύπτονται πλήρως τρεις ή ακόμη και τέσσερις χρήσεις:

 • Εκτυπώσεις: είτε θέλουμε να τυπώσουμε φωτογραφίες, έγγραφα, σχέδια, με μέγιστη ποιότητα, ή με απλή ποιότητα (draft) για μαζική έκδοση, σε ασπρόμαυρη ή έγχρωμη μορφή, ένα πολυμηχάνημα μας εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 • Σαρώσεις: χάρη στο ενσωματωμένο scanner, το πολυμηχάνημα αναλαμβάνει την ψηφιοποίηση των εγγράφων μας και των φωτογραφιών μας για αποθήκευση στο δίσκο του PC μας, μετατροπή σε PDF, και αποστολή με e-mail, ή ακόμη και με FAX, καθώς πολλά πολυμηχανήματα διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα.
 • Αντιγραφές: ένα πολυμηχάνημα μπορεί θαυμάσια να λειτουργήσει ως έγχρωμο φωτοαντιγραφικό. Μάλιστα, οι πιο εξειδικευμένες επαγγελματικές συσκευές διαθέτουν επιπλέον αυτόματο τροφοδότη (auto feeder) για μαζική αντιγραφή πολλαπλών σελίδων, χωρίς να εισάγετε κάθε έγγραφο χειροκίνητα.
 • Fax: τα σύγχρονα πολυμηχανήματα για επαγγελματικά περιβάλλοντα διαθέτουν και τη δυνατότητα αποστολής και λήψης fax, και μάλιστα, σε υψηλές ταχύτητες, ακόμη και με υποστήριξη χρώματος (εφόσον κάτι τέτοιο υποστηρίζεται και από τη συσκευή που λαμβάνει). Επιπλέον, ενσωματώνουν και διάφορες ευκολίες και αυτοματισμούς όπως μαζική αποστολή fax, αποθήκευση στη μνήμη κ.α.

cv 

Ένα ειδικευμένο πολυμηχάνημα για το σπίτι, δίνει πολλά βοηθήματα για εύκολη χρήση, όπως μεγάλη οθόνη LCD, πλήκτρα αφής,εισόδους για σύνδεση φωτογραφικής μηχανής, USB stick, κάρτες μνήμης, ακόμη και Bluetooth για εκτύπωση από κινητό!

Κατηγορίες Πολυμηχανημάτων

Η διαφορετική τεχνολογία εκτύπωσης, αλλά και ο εξοπλισμός, υπαγορεύουν την κατηγορία των πολυμηχανημάτων, αλλά και το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Έτσι:

-Inkjet

Ξεκινώντας από πολύ χαμηλές τιμές γύρω στα 60 ευρώ, τα έγχρωμα πολυμηχανήματα inkjet χρησιμοποιούν μελανοδοχεία (cartridges) που περιέχουν ρευστή χρωστική ουσία. Είναι κατάλληλες για σπιτική χρήση στην οικογένεια, ή για μικρά γραφεία και εργασιακό περιβάλλον SOHO (small office home office).

Τα πολυμηχανήματα αυτή της κατηγορίας μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν σε κόστος τα 300 ευρώ. Τα ακριβότερα μοντέλα διαθέτουν πιο γρήγορες εκτυπωτικές μηχανές, περισσότερα χρώματα για καλύτερης ποιότητας φωτογραφίες και επιπλέον εξοπλισμό όπως οθόνη αφής για μεγαλύτερη ευκολία χρήσης και επιπλέον κουμπιά για περισσότερες επιλογές. Τα Injket πολυμηχανήματα διακρίνονται στις εξής υποκατηγορίες:

 • Γενικής χρήσης: οικονομικά πολυμηχανήματα μέχρι 100 ευρώ περίπου που καλύπτουν απλές ανάγκες στο σπίτι, το κατάστημα, το μικρό γραφείο.
 • Εξελιγμένα φωτογραφικά πολυμηχανήματα: πιο ακριβές συσκευές που προσφέρουν ευκολίες για εκτύπωση απευθείας από τη φωτογραφική μηχανή. Για αυτό το σκοπό διαθέτουν ενσωματωμένο multi-card reader για να εκτυπώσετε κατευθείαν από την κάρτα της κάμεράς σας. Εναλλακτικά έχουν μια ειδική είσοδο USB που ονομάζεται PictBridge και στην οποία συνδέετε κατευθείαν τη μηχανή σας με καλώδιο USB και τυπώνετε χωρίς να βγάλετε την κάρτα της. Ένα “photo” πολυμηχάνημα, μπορεί επίσης να έχει Bluetooth για να τυπώνετε από κινητό, ενώ μπορεί να διαθέτει επιπλέον χρώματα για πιο επαγγελματικές φωτογραφίες, ειδικά αν τυπώνετε από μια προηγμένη μηχανή τύπου DSLR.
 • Πολυμηχανήματα γραφείου: εδώ θα βρείτε πολυμηχανήματα με ενσωματωμένο fax. Τα πολυμηχανήματα αυτής της κατηγορίας διαθέτουν συνήθως και αυτόματο feeder πολλαπλών σελίδων για εύκολη ψηφιοποίηση παραστατικών, λογαριασμών, αιτήσεων και άλλων καθημερινών εντύπων.

 f

  Χωρίς να ξεπερνά τα 100 ευρώ, ένα πλήρες πολυμηχάνημα για προσωπική χρήση, προσφέρει ποιοτικές έγχρωμες φωτογραφικές εκτυπώσεις, αυτόματο τροφοδότη για το scanner, ακόμη και δυνατότητα αποστολής και λήψης fax.

-Laser 

Περνώντας στον επαγγελματικό χώρο, η εκτυπωτική μηχανή βασίζεται στην τεχνολογία laser, στην οποία η χρωστική έρχεται σε μορφή πούδρας (toner). Εδώ υπάρχουν οι πιο φτηνές συσκευές που έχουν μόνο μαύρο toner και τυπώνουν ασπρόμαυρα έγγραφα, ενώ τα πιο ακριβά πολυμηχανήματα color laser έχουν επίσης άλλα τρία δοχεία toner με επιπλέον χρώματα για επίτευξη έγχρωμων εκτυπώσεων.

Ένα Α/Μ πολυμηχάνημα ταιριάζει περισσότερο σε ένα γραφείο ή κατάστημα που δεν το απασχολεί καθόλου η έγχρωμη εκτύπωση. Π.χ. ένα δικηγορικό γραφείο, έναν συμβολαιογράφο, ένα κατάστημα λιανικής που εκδίδει αποδείξεις και τιμολόγια.

Αντιθέτως, αν χρειάζεστε να τυπώνετε έγχρωμα σχέδια, φωτογραφίες, μπροσούρες, προσχέδια από γραφιστικές μακέτες, παρουσιάσεις και άλλα επαγγελματικά έγγραφα που χρειάζονται χρώμα, τότε ένα έγχρωμο πολυμηχάνημα είναι η καταλληλότερη επιλογή.

d

Ένα πολυμηχάνημα laser διαθέτει συνήθως αυτόματο τροφοδότη scanner, δικτύωση και μεγάλα συρτάρια χαρτιού για εξυπηρέτηση πολλών χρηστών.

Επιπλέον στοιχεία εξοπλισμού

Υπάρχουν πολλά σημεία εξοπλισμού που μπορεί να διαθέτει ένα πολυμηχάνημα και το οποίο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αγορά του.

 • Δικτύωση: τα πολυμηχανήματα με ενσωματωμένη θύρα Ethernet, ή ακόμη καλύτερα, με σύνδεση Wi-Fi, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα τοπικό δίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να είναι συνδεδεμένοι σε κάποιο PC, αλλά να είναι προσβάσιμοι εξ αποστάσεως, από κάθε PC μαζί με το οποίο βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο.
 • Εκτύπωση σε CD/DVD: ευπρόσδεκτη είναι η δυνατότητα εκτύπωσης ετικέτας σε οπτικό δίσκο, με τη βοήθεια του ειδικού συρταριού (tray) που διαθέτουν ορισμένα πολυμηχανήματα.
 • Ξεχωριστά μελάνια: τα πολυμηχανήματα inkjet με ξεχωριστά cartridges για κάθε χρώμα, αποδεικνύονται πιο οικονομικά, καθώς αν τελειώσει ένα χρώμα, πετάτε ένα μεμονωμένο μελανοδοχείο. Αντιθέτως, σε πολλά φτηνά πολυμηχανήματα, τα χρώματα περιέχονται σε κοινό cartridge κι έτσι αν τελειώσει μόνο ένα χρώμα, αναγκάζεστε να πετάξετε όλο το αναλώσιμο.
 • Πλούσιο panel ελέγχου: τα εξελιγμένα πολυμηχανήματα παρέχουν σύστημα ελέγχου με μεγάλες έγχρωμες οθόνες και μάλιστα αφής, όπου εμφανίζονται οι λειτουργίες με επεξηγηματικά μενού με εικονίδια αλλά και animations. Επίσης σας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το πολυμηχάνημα χωρίς να το συνδέσετε στον υπολογιστή, να διαλέξετε τις φωτογραφίες που θα τυπώσετε, να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τη στάθμη των μελανιών, να βγαίνουν επεξηγηματικά μηνύματα για τα σφάλματα που παρουσιάζονται κοκ.
 • Εκτύπωση διπλής όψης (duplexer): το duplexer είναι ένας μηχανισμός που γυρίζει αυτόματα τη σελίδα από την άλλη πλευρά, ώστε να τυπώνετε και από τις δύο όψεις του φύλλου. Υπάρχουν πολυμηχανήματα με ενσωματωμένο duplexer ή συσκευές που το δέχονται ως εξτρά αγορά.
 • Επιπλέον συρτάρια και finishers: αν το πολυμηχάνημα χρησιμοποιείται από μια ομάδα εργαζομένων, τότε έχει νόημα η επέκταση της ικανότητας εισόδου/εξόδου χαρτιού ώστε να υποστηρίζονται καλύτερα μαζικές πολυσέλιδες εκτυπώσεις. Επίσης, τα πιο ακριβά πολυμηχανήματα επαγγελματικής χρήσης, δέχονται εξαρτήματα για την αυτόματη σελιδοποίηση και δέσιμο μικρών φυλλαδίων (stapler) και ξεδιάλεγμα εκτυπώσεων και τοποθέτησή τους σε διαφορετικό συρτάρι εξόδου, ανάλογα με το είδος, την πηγή τους, το μέγεθος του χαρτιού κλπ.
 • Εξοπλισμός ασφαλείας: για επαγγελματική χρήση, υπάρχουν βιομετρικοί αισθητήρες, συστήματα ελέγχου της πρόσβασης με password, αλλά και σύνδεση με συστήματα εταιρικού policy που επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες.

v

Τα πιο ειδικά «φωτογραφικά» πολυμηχανήματα, χρησιμοποιούν επιπλέον μελάνια “photo” για καλύτερα και πλουσιότερα χρώματα στις φωτογραφίες.

Η σημασία του software 

Ένα καλό πακέτο συνοδευτικού software αυξάνει ακόμη περισσότερο τη χρησιμότητα ενός πολυμηχανήματος. Συγκεκριμένα, ένα καλό software μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των σαρώσεων, αλλά και να σας βοηθήσει να τυπώσετε καλύτερα κάποιους ειδικούς τύπους εντύπων, όπως φακέλους αλληλογραφίας, επαγγελματικές κάρτες, αυτοκόλλητα κλπ.

Επίσης, κάποια πολυμηχανήματα παρέχουν software για αναγνώριση των χαρακτήρων ενός εγγράφου και μετατροπής του σε επεξεργάσιμο κείμενο (OCR: optical character recognition).

Επιπλέον δυνατότητες του software μπορεί να είναι η εκτύπωση σε κατάσταση οικονομίας (draft), η ρύθμιση της ανάλυσης σάρωσης και προσαρμογή των χρωμάτων, της φωτεινότητας, της αντίθεσης και των άλλων παραμέτρων της, η δυνατότητα άμεσης ψηφιοποίησης ενός εγγράφου σε μορφή PDF, ή Microsoft Word κλπ.

 

  

d

Το καλό συνοδευτικό software, προσφέρει πολλές δυνατότητες αξιοποίησης του πολυμηχανήματος.