Ψηφιακή Τηλεόραση  Πηγή: www.you.gr

Τους τελευταίους μήνες όλοι ακούμε για την "νέα εποχή στην τηλεόραση", για "μετάδοση ψηφιακού σήματος" και "ψηφιακές τηλεοράσεις", καθώς φυσικά και για περίεργους όρους όπως "DVB-T", "MPEG-4" κ.λπ. Ας δούμε τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη:

Στη σύγχρονη εποχή, σχεδόν τα πάντα έχουν μετατραπεί πλέον σε ψηφιακή μορφή. Από το χαρτί και τις εικόνες, μέχρι τον ήχο και το video. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της καθημερινότητάς μας όμως, η τηλεόραση, βρίσκεται ακόμα στην αναλογική εποχή. Πλέον, αυτό αλλάζει - η τηλεόραση γίνεται ψηφιακή!

Ψηφιακό σήμα

* Ψηφιακή τηλεόραση σημαίνει ότι θα έχουμε πλέον ψηφιακό σήμα. Αυτό το ψηφιακό σήμα, θα πρέπει να το εκπέμψουν τα τηλεοπτικά κανάλια φυσικά, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει. Τα κρατικά κανάλια (π.χ. ΕΤ) εκπέμπουν ήδη ψηφιακά, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε η ψηφιακή εκπομπή και των ιδιωτικών καναλιών (Alpha, Alter, Ant1, Μακεδονία TV, Mega, ΣΚΑΪ και Star) μέσω ενός ενιαίου φορέα με την ονομασία Digea.

* Αυτήν τη στιγμή, η ψηφιακή μετάδοση δεν καλύπτει όλη την Ελλάδα, αλλά ο στόχος είναι αυτό να επιτευχθεί μέχρι το 2012, χρονιά μετά την οποία, θα υπάρχουν μόνο ψηφιακά κανάλια στη χώρα μας. Μέχρι τότε, το γνωστό μας αναλογικό σήμα θα συνυπάρχει με το ψηφιακό. Το θετικό για εμάς τους καταναλωτές, είναι ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε κεραίες, αφού το ψηφιακό σήμα συλλαμβάνεται κανονικά από τις κεραίες και τα καλώδια που ήδη έχουμε (το πολύ-πολύ να χρειαστεί να τις στρέψουμε λίγο, αλλάζοντας προσανατολισμό).

* Ένα λάθος που γίνεται συχνά, αφορά στο γεγονός ότι οι περισσότεροι συνδέουν την έννοια της ψηφιακής τηλεόρασης με αυτήν του HD (High Definition). Από τη μία μεριά είναι σωστό ότι HD χωρίς ψηφιακή τηλεόραση δεν γίνεται, αλλά από την άλλη μεριά δεν ισχύει το αντίστροφο. Επομένως, το σήμα της ψηφιακής μας τηλεόρασης δεν θα είναι (όχι τουλάχιστον στην αρχή), HD, δηλαδή δεν θα έχει απαραίτητα ανάλυση 1920x1080 ή 1280x720.

Η ανάλυσή του θα είναι στα επίπεδα των ταινιών DVD (720x576), κάτι που σημαίνει ότι θα εξαιρετικά καλύτερο από την ανάλυση της υπάρχουσας αναλογικής τηλεόρασης, αλλά σταδιακά και ανάλογα με τις επενδυτικές και στρατηγικές αποφάσεις κάθε τηλεοπτικού σταθμού, αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Εξοπλισμός

Ψηφιακή τηλεόραση όμως, δεν είναι μόνο η ψηφιακή εκπομπή. Είναι και ο ψηφιακός εξοπλισμός, δηλαδή η τηλεόραση του σαλονιού μας! Αφού λοιπόν θα "πιάνουμε" ψηφιακό σήμα, θα πρέπει και κάπως να το... βλέπουμε, έτσι δεν είναι; Για να το δούμε λοιπόν, χρειαζόμαστε τρία πράγματα:

Α. Έναν ψηφιακό δέκτη (TV-tuner), ο οποίος αναφέρεται και ως DVB-T (από τον όρο Digital Video Broadcasting - Terrestrial, δηλαδή την επίγεια ψηφιακή μετάδοση σήματος).

Β. Έναν αποκωδικοποιητή  που θα "μεταφράσει" το σήμα που πιάνει ο δέκτης DVB-T σε εικόνα. Αυτός ο αποκωδικοποιητής αναφέρεται συχνά ως MPEG-4 αφού αυτή είναι η τεχνολογία που επέλεξε για την Ελλάδα η Digea, ενώ όπως όλα δείχνουν, σε αυτήν θα καταλήξει και η κρατική ψηφιακή ΕΡΤ.

Γ. Μία τηλεόραση ψηφιακής τεχνολογίας  (LCD, LED ή Plasma) ώστε η εικόνα που θα λαμβάνει ο αποκωδικοποιητής να απεικονίζεται σε... όλο της το μεγαλείο (θεωρητικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και παλιά τηλεόραση CRT ή καθοδικού σωλήνα, αλλά αυτό θα σημαίνει ότι θα χάνετε όλη την ποιότητα και τα οφέλη της ψηφιακής εικόνας).

 

  Έχετε ήδη αγοράσει κάποια τηλεόραση ψηφιακής τεχνολογίας (LCD, Plasma ή LED). Για να περάσετε στην ψηφιακή εποχή, θα πρέπει απλά να αγοράσετε έναν κωδικοποιητή MPEG-4.

 

Εξοπλισμός όλα σε ένα

Εάν οι προϋποθέσεις σχετικά με τον εξοπλισμό σας φαίνονται πολλές, μην ανησυχείτε. Στην πράξη, τα πράγματα είναι πολύ απλά γιατί:

* Πρακτικά όλες οι τηλεοράσεις ψηφιακής τεχνολογίας διαθέτουν DVB-T, ενώ πάρα πολλές πλέον διαθέτουν και αποκωδικοποιητή MPEG-4 

* Όλοι οι αποκωδικοποιητές ενσωματώνουν φυσικά και ψηφιακό tuner (DVB-T).

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολύ απλά, στην πράξη θα χρειαστεί να επιλέξετε μία από τις εξής δύο λύσεις:

1. Δεν έχετε τηλεόραση ψηφιακής τεχνολογίας; Αγοράστε μία LCD/LED/Plasma TV με DVB-T (θα το έχει σίγουρα) και υποστήριξη για MPEG-4 (ζητήστε τα μοντέλα που τη διαθέτουν).

2. Έχετε ήδη κάποια LCD/LED/Plasma TV; Αγοράστε έναν αποκωδικοποιητή.

 

Μοντέλα όπως η 40άρα Samsung LE40B553 είναι ιδανικές για να μπείτε στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης. Λεπτή, καλαίσθητη, οικονομική και με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη και αποκωδικοποιητή MPEG-4.

 

 

Γιατί να βάλω ψηφιακή τηλεόραση;

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους όλοι θα (πρέπει να) περάσουμε στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης:

1. Ο πρώτος είναι ότι εάν δεν το κάνουμε, μετά το 2012 απλά δεν θα πιάνουμε κανένα κανάλι στην παλιά μας τηλεόραση!

2. Ο δεύτερος είναι ότι τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της ψηφιακής τηλεόρασης είναι πραγματικά μοναδικά και εντυπωσιακά. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

* Εξαιρετική ποιότητα σήματος. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα δεν θα κάνει "νερά", δεν θα "κουνιέται", δεν θα έχει "χιόνια", τίποτα. Θα είναι απλά τέλεια (ή δεν θα υπάρχει καθόλου!). Αυτό σημαίνει ότι και οι πλέον απομακρυσμένες περιοχές θα απολαμβάνουν τέλειο σήμα για όλα τα κανάλια.

* Κορυφαία ποιότητα εικόνας. Η ανάλυση της εικόνας θα πολλαπλασιαστεί και σταδιακά θα φτάσει στα επίπεδα του HD (High Definition), δηλαδή σ        τα 1920x1080 ή στα 1280x720 pixels.

* Κορυφαία ποιότητα ήχου. Ο ψηφιακός ήχος θα μπορεί να είναι και πολυκάναλος (όπως στις ταινίες DVD για παράδειγμα), και οδηγώντας τον στον κατάλληλο ενισχυτή και τα αντίστοιχα ηχεία να έχετε διαρκώς το προσωπικό σας home cinema.

* Ψηφιακές εγγραφές. Έχοντας ψηφιακό σήμα, είναι πλέον πολύ πιο εύκολο και απλό να γράψετε την αγαπημένη σας εκπομπή. Πολλοί αποκωδικοποιητές διαθέτουν τέτοιες δυνατότητες (αναφέρεται ως λειτουργία PVR - Personal Video Recorder), ενώ υπάρχουν και μοντέλα με διπλά tuners ώστε να βλέπετε τον αγώνα σας και παράλληλα να γράφετε την αγαπημένη εκπομπή της γυναίκας ή των παιδιών σας.

 Για πολλούς, η τηλεόραση είναι συνυφασμένη με τις ταινίες και τον κινηματογράφο, με αποτέλεσμα να προτιμούν τη χρήση ενός video projector όπως ο Sony VPL-HW15 που υποστηρίζει ανάλυση Full HD, ώστε να απολαμβάνουν εικόνα με μέγεθος ακόμη και 200 ίντσες από την άνεση του σαλονιού τους. Και σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να δείτε ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, απλά συνδέοντας τον projector σας με έναν αποκωδικοποιητή. 

 

* Ψηφιακές ευκολίες. Από τη στιγμή που το σήμα θα είναι πλέον ψηφιακό, θα μπορεί να μεταφέρει κάθε είδους πληροφορία προς διευκόλυνση των τηλεθεατών. Θα υπάρχει για παράδειγμα "ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος" και η ίδια η τηλεόρασή σας θα σας δείχνει το πρόγραμμα. Θα μπορείτε να βλέπετε περισσότερες πληροφορίες για ό,τι παρακολουθείτε, θα μπορείτε ακόμη και να συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα με τη βοήθεια του τηλεκοντρόλ σας. Όλες αυτές οι ευκολίες βέβαια, θα πρέπει να υλοποιηθούν από τα αντίστοιχα κανάλια, αλλά αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός αυτής της αλλαγής - η αναβάθμιση της εμπειρίας των τηλεθεατών.