Αναβάθμιση σε SATA 3.0  (πηγή: you.gr)

 Οι διαχειριστές δικτύων, οι κατασκευαστές υπολογιστών και φυσικά οι απλοί χρήστες, θα επωφεληθούν από τη μετάβαση στο SATA 3.0. Αν το σκεφτούμε απλά, ο διπλασιασμός στην ταχύτητα διαμεταγωγής των δεδομένων που προσφέρει το νέο πρωτόκολλο, μας επιτρέπει να μεταφέρουμε τα δεδομένα μας στο μισό χρόνο σε σχέση πάντα με το SATA II - κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία on-demand υπηρεσιών, αλλά και τη μεταφορά σημαντικού όγκου δεδομένων (κυρίως media αρχείων). Σημειώστε επίσης ότι τα καλώδια που χρησιμοποιεί το νέο πρότυπο είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά του SATA II, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο, οποιαδήποτε συσκευή SATA 3 μπορεί να λειτουργήσει σε ελεγκτή SATA II, αλλά σε μικρότερες φυσικά ταχύτητες. Ας δούμε αναλυτικότερα, τα πλεονεκτήματα του νέου προτύπου, ανάλογα τη συσκευή χρήσης.

 

Τα καλώδια που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα για το SATA 2, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έχουν και για το SATA 3.

Σκληροί δίσκοι

Οι σκληροί δίσκοι διαθέτουν κινούμενα μαγνητικά μέρη, τα οποία περιορίζουν (bottleneck) ούτως ή άλλως τη μέγιστη δυνατή διαμεταγωγή των δεδομένων μέσω των καλωδίων SATA. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και το διαθέσιμο bandwidth του SATA II δεν είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμο από τους σύγχρονους σκληρούς δίσκους. Η “απάντηση” των μαγνητικών μέσων σε αυτό, είναι η χρήση γρήγορων μνημών για την προσωρινή αποθήκευση των δεδομένων (cache), αλλά η δημιουργία μεγαλύτερων μαγνητικών blocks που επιταχύνουν την ανάγνωση και την εγγραφή. Οι νέοι δίσκοι που θα υποστηρίζουν το πρωτόκολλο SATA 3, θα μπορούν να εκμεταλλεύονται ακόμα καλύτερα αυτά τα χαρακτηριστικά (κυρίως την cache), με αποτέλεσμα τη συνολική αύξηση των επιδόσεων. Ο οργανισμός, έχει ήδη δοκιμάσει δίσκους αυτής της κατηγορίας και υποστηρίζει ότι κατάφεραν να λειτουργήσουν με ταχύτητα μέχρι και 580 MB/s, τη στιγμή που ο μέσος “γρήγορος” δίσκος SATA II, “διαβάζει” με μέση ταχύτητα 100MB/s.   

 Solid State Drives (SSDs)

 Το μεγάλο στοίχημα του SATA 3, είναι παρόλα αυτά οι δίσκοι SSD. Η συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών δεν περιορίζεται από την καθυστέρηση (bottleneck) που οφείλεται σε μηχανικά μέρη, καθώς χρησιμοποιεί μνήμη flash. Σε θεωρητικό επίπεδο, οι γρήγοροι σημερινοί SSD ανέρχονται σε ταχύτητες της τάξεως των 250-260 MB/s και φαίνεται να περιορίζονται από το SATA II. Οι δίσκοι SSD έχουν πολλές εφαρμογές, αλλά μία από τις πιο σημαντικές είναι η συνύπαρξή τους στο ίδιο σύστημα με έναν δεύτερο μαγνητικό σκληρό δίσκο. Σε αυτή την περίπτωση, ο δίσκος SSD χρησιμοποιείται ως ο βασικός δίσκος του συστήματος περιλαμβάνοντας το λειτουργικό σύστημα, αλλά και τις σημαντικές εφαρμογές του χρήστη, ενώ το μαγνητικό μέσο – διαθέτοντας σαφώς χαμηλότερο κόστος ανά GB – χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος. Οι νέοι SATA 3 SSD, απαλλαγμένοι από τους περιορισμούς των μαγνητικών μέσων, θα προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες όσον αφορά τη διαμεταγωγή δεδομένων, ενώ θα επιτυγχάνουν και ταχύτερο boot στους υπολογιστές. 

 

Οι δίσκοι SSD θα γίνουν ακόμα πιο γρήγοροι με το πρωτόκολλο επικοινωνίας SATA 3.

Εν κατακλείδι

 Το SATA 3, αναμένεται να επικρατήσει μελλοντικά στα αποθηκευτικά μέσα με βασικό χαρακτηριστικό τον διπλασιασμό της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων, σε σχέση με την προηγούμενη έκδοσή του. Οι συσκευές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αγορά δεν είναι πολλές, ούτε και εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητές του. Το SATA 3 παρόλα αυτά είναι το μέλλον και από τη στιγμή που θα επικρατήσει, θα αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές σήμερα. 

Μπορείτε να βρείτε τους νέους εσωτερικούς σκληρούς δίσκους που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο SATA 3 εδώ. Επίσης, αν ο υπολογιστής σας δεν διαθέτει μητρική κάρτα συμβατή με SATA 3, ή αν απλά θέλετε να αναβαθμίσετε αυτήν την κάρτα που ήδη έχετε, μπορείτε να επιλέξετε από εδώ.