SSD (Solid State Drive)  Πηγή: www.you.gr

Οι δίσκοι SSD  (Solid State Drive), είναι αποθηκευτικά μέσα που χρησιμοποιούν μνήμη τύπου solid state για να αποθηκεύσουν τα δεδομένα. Αυτός ο τύπος της μνήμης, αποτελείται από συμπαγή ηλεκτρονικά εξαρτήματα τα οποία εσωκλείουν αγωγούς και μεταφορείς ηλεκτρονίων.

Οι δίσκοι SSD χρησιμοποιούν τη συνδεσμολογία των σκληρών δίσκων (SATA II), με αποτέλεσμα να “συνεργάζονται” με το ήδη υπάρχον hardware των υπολογιστών. Συνδέστε απλά έναν δίσκο SSD σε μια θύρα SATA της motherboard και θα αναγνωριστεί αυτόματα από το BIOS ως “σκληρός δίσκος”. Στη συνέχεια, έχετε τη δυνατότητα να εγκαταστήσετε  σε αυτόν λειτουργικό σύστημα, ή να τον χρησιμοποιήσετε απλά ως αποθηκευτικό χώρο.Οι SSD δίσκοι έχουν ήδη χωρητικότητα 256GB, ενώ η χωρητικότητά τους αναμένεται να αυξηθεί όσο περνάει ο καιρός.Επειδή ακριβώς πρόκειται για μια τεχνολογία που ακόμα εξελίσσεται, οι επιδόσεις τους διαφοροποιούνται αρκετά από μοντέλο σε μοντέλο. Σε γενικές γραμμές, οι δίσκοι SSD που χρησιμοποιούν μνήμη τύπου SLC ( single- level cell )  είναι πιο γρήγοροι από τους δίσκους με μνήμη MLC ( multi-level cell ) , αν και  αυτό δεν ισχύει πάντοτε και απόλυτα.


Πλεονεκτήματα

  • Συγκριτικά με τα μαγνητικά μέσα αποθήκευσης, οι δίσκοι SSD είναι πολύ πιο ανθεκτικοί και έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής καθώς δεν χρησιμοποιούν κινούμενα μηχανικά μέρη, ενώ είναι και εντελώς αθόρυβοι (εκτός από την περίπτωση που ενσωματώνουν κάποιο ανεμιστήρα για ψύξη). Στην πραγματικότητα, οι δίσκοι SSD είναι τόσο ανθεκτικοί που μπορεί να “επιζήσουν” ακόμα και ύστερα από πτώση από μικρό ύψος, κάτι που δύσκολα συμβαίνει με τους σκληρούς δίσκους. Αυτή τους η ιδιότητα, τους καθιστά ιδανικούς για χρήση σε laptops, βιντεοκάμερες και γενικότερα σε φορητές συσκευές.
  • Οι SSD εκκινούν επίσης πολύ πιο γρήγορα από τους σκληρούς δίσκους, αφού δεν απαιτείται να μπει σε λειτουργία κάποιο μηχανικό μέσο (μοτέρ), ενώ και για τον ίδιο λόγο έχουν και πολύ ταχύτερους χρόνους προσπέλασης (access times). Είναι επίσης πιο αξιόπιστοι όσον αφορά την ανάγνωση των δεδομένων, αφού η φυσική τοποθεσία των τελευταίων στο αποθηκευτικό μέσο, δεν επηρεάζει τις επιδόσεις τους (κάτι που δεν ισχύει για τους σκληρούς δίσκους όσον αφορά το μαγνητικό μέσο).
  • Οι SSD δεν επηρεάζονται από τον κερματισμό (fragmentation) το οποίο είναι σύνηθες φαινόμενο για τα μαγνητικά μέσα αποθήκευσης έπειτα από διάστημα χρήσης.
  • Τα περισσότερα μοντέλα έχουν χαμηλή κατανάλωση, ενώ εκπέμπουν μικρά ποσά θερμότητας κατά τη λειτουργία τους.

Αθόρυβη λειτουργία, ανθεκτικότητα και χαμηλή έκλυση θερμότητας, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των δίσκων SSD.

Μειονεκτήματα

Πριν αναφερθούμε σε ορισμένα μειονεκτήματα των δίσκων SSD, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και δεν έχει ακόμα παγιωθεί. Θεωρούμε, ότι σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, πολλά από αυτά τα μειονεκτήματα θα πάψουν να υφίστανται.

  • Ο δείκτης gigabyte προς ευρώ είναι πολύ υψηλός και δεν μπορεί να συγκριθεί με τον αντίστοιχο των σκληρών δίσκων. Με απλά λόγια, με τα ίδια χρήματα αγοράζετε έναν απλό σκληρό δίσκο πολύ μεγαλύτερο σε χωρητικότητα.
  •  Η χωρητικότητα των SSD είναι ακόμα πολύ μικρή, τη στιγμή που το 1TB θεωρείται “mainstream” για τους σκληρούς δίσκους.
  • Οι επιδόσεις των SSD εξαρτώνται από τον διαθέσιμο ελεύθερο χώρο τους. Κοινώς, ένας γεμάτος με δεδομένα SSD, θα έχει χαμηλότερες επιδόσεις από έναν άδειο SSD (μιλάμε πάντα για το ίδιο μοντέλο). Παράλληλα, οι επιδόσεις τους όσον αφορά την εγγραφή μικρών σε μέγεθος αρχείων, είναι προς το παρόν χαμηλές.
  • Η διάρκεια ζωής των SSD είναι προκαθορισμένη. Η μνήμη MLC προσφέρει από 1.000 έως 10.000 “κύκλους” εγγραφής, ενώ η SLC μέχρι και 100.000 “κύκλους” εγγραφής.

 

Ετυμηγορία

Με βάση τα παραπάνω, ίσως να πιστεύετε ότι είναι ακόμα νωρίς για να προβείτε σε αγορά δίσκου SSD, αλλά αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Αντίθετα, μπορείτε κάλλιστα να προμηθευτείτε έναν οικονομικό δίσκο και να εγκαταστήσετε εκεί το λειτουργικό σύστημα σας , διαπιστώνοντας και από πρώτο χέρι τα οφέλη της νέας τεχνολογίας.