Tablet PC's – Πηγή: www.you.gr

SLATE/TABLET PCs

  

 


 

 

Μια εντελώς νέα κατηγορία υπολογιστών, οι οποίοι τοποθετούνται μεταξύ των netbooks και των «κανονικών» notebooks, είναι τα “slate tablets” ή απλώς “tablet PCs” ή “tablets”. Δεν πρέπει να συγχέουμε αυτή τη νέα κατηγορία με τα convertible tablet notebooks, τα οποία διαθέτουν περιστρεφόμενη οθόνη αφής, την οποία ελέγχουμε με τη βοήθεια ειδικής ηλεκτρονικής γραφίδας.

Η νέα κατηγορία, της οποίας τα πρώτα προϊόντα μόλις αρχίζουν να διατίθενται στην αγορά, υλοποιούνται σε μια οθόνη αφής με διαγώνιο γύρω στις 9 ίντσες και μοιάζουν πολύ με έγχρωμα ηλεκτρονικά βιβλία (e-book readers). Ωστόσο μπορεί να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από το να απεικονίζουν απλώς σελίδες ηλεκτρονικών εγγράφων.

Τα slate tablets φαίνεται ότι θέτουν νέα στάνταρ ευχρηστίας και δεν αποκλείεται να αποτελέσουν την επιλογή πολλών μη ειδικών χρηστών που θέλουν όλες τις ευκολίες ενός υπολογιστή για γενική χρήση και βασικές εφαρμογές, αλλά με τη φυσικότητα και την αμεσότητα της οθόνης αφής, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης πληκτρολογίου και εξωτερικών περιφερειακών.

Θεωρείται ότι το κόστος των tablets θα είναι χαμηλό, έτσι ώστε κάθε σπίτι να μπορεί να αποκτήσει τουλάχιστον από ένα, με στόχο την εύκολη πρόσβαση στο Internet, την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων, αλλά και την ψυχαγωγία. Επίσης, η webcam αναμένεται να αποτελέσει βασικό στοιχείο των tablets στο μέλλον, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται άνετα βιντεοκλήσεις.

Ας δούμε όμως τα κύρια σημεία ενός slate tablet:

ΟΘΟΝΗ MULTITOUCH 

Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η οθόνη αφής κατάδειξης πολλαπλών σημείων (multitouch), η οποία λειτουργεί όπως το iPhone ή τα άλλα Multitouch κινητά, δηλαδή αναγνωρίζουν πολλαπλά σημεία αφής κι έτσι μας επιτρέπουν να περιστρέφουμε, να αυξομειώνουμε το μέγεθος των στοιχείων της οθόνης, όπως π.χ. τις φωτογραφίες, και γενικά να ελέγχουμε το desktop με πολύ φυσικό τρόπο. Το χαρακτηριστικό αυτό θα έχει φυσικά τόσο το Apple iPad, το οποίο είναι το σημείο αναφοράς στη νέα αυτή κατηγορία, όσο και οι αντίστοιχες συσκευές με Windows 7, λειτουργικό το οποίο υποστηρίζει εγγενώς το Multitouch.

Η οθόνη αφής multitouch καθιστά τα tablets πολύ εύχρηστα και απλά στο χειρισμό.

ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ 

Για την περιήγηση στο Internet αλλά και τη σύνταξη κάθε κειμένου, από e-mail μέχρι μια εργασία, δεν υπάρχει πληκτρολόγιο, παρά εικονικό, επί της οθόνης, και πάλι κατά τα πρότυπα του iPhone. Η απουσία πραγματικού πληκτρολογίου, καθιστά το tablet πιο κομψό και πιο λεπτό.

ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

Το slate tablet στοχεύει στην άμεση συνδεσιμότητα με δίκτυα wireless (Wi-Fi) και γενικά στην αποδέσμευση από κάθε είδους καλώδια, παροχής ρεύματος και δικτύου. Η πρόσβαση στο Internet μέσω Wi-Fi, αλλά και η ανταλλαγή δεδομένων με άλλα PCs, όπως και το streaming μουσικής και βίντεο, επιτυγχάνονται μέσω ασύρματης σύνδεσης.

Μια ακόμη πτυχή είναι η απρόσκοπτη συνδεσιμότητα παντού, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ασύρματου δικτύου Wi-Fi. Έτσι, τόσο ειδικές εκδόσεις του iPad, όσο και των Windows slate tablets θα ενσωματώνουν κύκλωμα 3G για σύνδεση σε ευρυζωνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Τα tablet PCs αποσκοπούν στο άνετο computing παντού σε χώρους όπως τα αεροπλάνα αλλά κυρίως σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει εύκαιρη η τροφοδοσία ρεύματος. Όπως ακριβώς και τα netbooks λοιπόν, έτσι και τα tablets δίνουν βαρύτητα στη μεγάλη αυτονομία και τη συνεχή λειτουργία επί πολλές ώρες, διαθέτοντας μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας, επεξεργαστές χαμηλής κατανάλωσης και software διαχείρισης ενέργειας.

Ένα tablet μετατρέπεται εύκολα σε ψηφιακή κορνίζα για προβολή φωτογραφιών και βίντεο.

 

GAMING 

Μια συναρπαστική διάσταση των tablets είναι τα παιχνίδια. Για παράδειγμα, το Apple iPad θα είναι συμβατό με τις χιλιάδες παιχνιδιών του iPhone, τα οποία κάνουν χρήση της multitouch οθόνης αλλά και του επαναστατικού μηχανισμού accelerometer, ο οποίος και αναλαμβάνει την εξαιρετική απόδοση των νόμων της Φυσικής στην κίνηση των αντικειμένων που χειριζόμαστε επί της οθόνης, για περισσότερο ρεαλισμό και φυσικότητα στο χειρισμό. Επίσης επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά και παιχνίδια που εκμεταλλεύονται με καλύτερο τρόπο την οθόνη αφής (παιχνίδια λογικής και puzzle, στρατηγικής κλπ), είναι ιδανικά για τα tablets.

 

Τα παιχνίδια είναι μια συναρπαστική κατηγορία εφαρμογών για τα tablets.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Λόγω της σχεδίασης αλλά και του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους, τα tablets μπορούν να διαδραματίσουν πολλαπλούς ρόλους: η ύπαρξη multitouch τα καθιστά ιδανικά για εξελιγμένα e-book readers, αν και οι οθόνες τεχνολογίας LCD που χρησιμοποιούν δεν είναι τόσο ξεκούραστες όσο οι μονόχρωμες οθόνες “E-Ink” των κλασσικών e-book readers. Πάντως, λόγω της ευκολίας χρήσης αλλά και της γενικότερης απλής σχεδίασης, ένα tablet φαίνεται πως είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μαθητή.

Από την άλλη πλευρά ένα tablet είναι σε θέση να εμφανίζει άνετα photo slideshows και να μετατραπεί σε ψηφιακή κορνίζα με τη βοήθεια μιας επιπρόσθετης βάσης στήριξης. Επίσης μπορεί να αναπαράγει βίντεο και μουσική σαν ένα ευμεγέθες φορητό media player.

 

Σίγουρα θα εμφανιστούν διάφορα περιφερειακά προσαρμοσμένα στα tablets, όπως πληκτρολόγια, docking stations κοκ.

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

Η εξέλιξη των υπολογιστών slate δείχνει τον δρόμο που ακολουθεί η εφαρμογή της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή. Τα πάντα με το άγγιγμα του δακτύλου μας πάνω σε μια υπερσύγχρονη οθόνη πολλαπλής αφής. Φορητή διασκέδαση και πρόσβαση στο κόσμο των απίθανων πληροφοριών ανά πάσα στιγμή με τρόπο που να είναι πρακτικά άμεσος, ενεργειακά φθηνός και κομψότερος από ποτέ. Ο παραμερισμός του τόσο απαραίτητου, έως τώρα, ‘φυσικού’ πληκτρολογίου, απελευθερώνει την σχεδιαστική φαντασία των μεγάλων εταιρειών και τοποθετεί τα slate tablet κυριολεκτικά παντού και στα χέρια όλων.

Μια πρώτη προσπάθεια προς την ίδια κατεύθυνση κάνει και η Toshiba με το δικό της slate PC, το  Journ.E Touch. Δες όλες τις πληροφορίες για το προϊόν εδώ.