USB 3.0 – Πηγή: www.you.gr

USB 3.0  

Το USB 2.0 είναι αναμφισβήτητα το δημοφιλέστερο πρότυπο σύνδεσης περιφερειακών και φορητών συσκευών στο PC και βρίσκεται στην αγορά των υπολογιστών για περισσότερο από 10 χρόνια. Παρόλο που η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων που προσφέρει, θεωρήθηκε επαρκής για μεγάλο χρονικό διάστημα, η παρουσίαση νέων προτύπων (π.χ. e-SATA), ήρθε να μας θυμίσει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες μας σε αυτό τον τομέα.  

Εδώ και αρκετό διάστημα πάντως, έχει παρουσιαστεί η τρίτη του έκδοση που ακούει στο όνομα USB 3.0 και αναμένεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στο χώρο. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά αυτού του νέου προτύπου.   

 usb 3a  

 Δύο από τους διαφορετικούς τύπους βυσμάτων USB 3.0 που θα κυκλοφορήσουν (USB 3.0 A και B).

Μέγιστη ταχύτητα: 4.8Gps

Με μια απλή μαθηματική πράξη, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι – σε θεωρητικό πάντα επίπεδο – το USB 3.0 είναι 10 φορές ταχύτερο από το USB 2.0 (480Mbps έναντι 4.8Gps). Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι για να μεταφέρετε μια ταινία μεγέθους 27GB από τον υπολογιστή, στον USB 3.0 δίσκο σας, θα χρειαστείτε μόλις 70 δευτερόλεπτα (ενώ θα χρειαζόσασταν περισσότερο από 15 λεπτά για έναν δίσκο USB 2.0). Σημειώστε φυσικά ότι θα μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε αυτή την ταχύτητα, μόνο αν και τα μελλοντικά μέσα αποθήκευσης είναι σε θέση να εγγράψουν τόσο γρήγορα τα δεδομένα (εδώ το λόγο έχουν κυρίως οι επερχόμενες γενιές SSD).  

 Συμβατότητα με το USB 2.0

Όπως ακριβώς συνέβη και στη μετάβαση από το πρότυπο USB 1.1 στο USB 2.0, έτσι και τα νέα καλώδια USB 3.0 θα είναι συμβατά με συσκευές (και τις θύρες) USB 2.0. Φυσικά, για να είστε σε θέση να εκμεταλλευτείτε το πλήρες bandwidth που προσφέρει το νέο πρότυπο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τόσο καλώδια USB 3.0, όσο και συσκευές USB 3.0. Αν πάντως έχετε μια συσκευή που υποστηρίζει USB 3.0, μπορείτε να τη συνδέσετε κανονικά σε μια θύρα USB 2.0 του υπολογιστή και αυτή θα λειτουργήσει απρόσκοπτα (σε ταχύτητα USB 2.0 φυσικά).

 Διακριτά κανάλια για το uploading και το downloading

Το USB 3.0 ενσωματώνει δύο κανάλια για το uploading και δύο ακόμα ξεχωριστά κανάλια για το downloading πληροφοριών. Αυτό το τεχνολογικό “τρικ”, επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία του υπολογιστή με τις περιφερειακές συσκευές σε πραγματικό χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να γράφει αλλά και να διαβάζει πληροφορίες ταυτόχρονα και χωρίς καθυστερήσεις. Φανταστείτε πόσο χρήσιμο θα είναι κάτι τέτοιο κατά το συγχρονισμό του smartphone σας με το PC!   

usb 3b

Το εσωτερικό ενός καλωδίου USB 3.0. Τα νέα καλώδια θα είναι πιο χοντρά, στο πάχος περίπου ενός καλωδίου ethernet.

 Ταχύτερη φόρτιση συσκευών

 Το USB 3.0, δε μεταφέρει ταχύτερα μόνο τα δεδομένα, αλλά είναι σε θέση να μεταφέρει και μεγαλύτερα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που συνεπάγεται και κατά πολύ ταχύτερη φόρτιση των φορητών συσκευών.

 Καλύτερη διαχείριση της ενέργειας

Τέλος, το USB 3.0 θα είναι σε θέση να προσφέρει και πολύ καλύτερη διαχείριση της ενέργειας. Για παράδειγμα, συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο PC μέσω USB (αλλά δε φορτίζονται από αυτό) και βρίσκονται σε ανενεργή κατάσταση (idle), δε θα καταναλώνουν μέρος της μπαταρία τους για να έχουν μια διαρκή επικοινωνία με τον υπολογιστή. Αντίθετα, οι συσκευές αυτές θα στέλνουν σήμα στο σύστημα, όσον αφορά το χρονικό σημείο για την έναρξη της επικοινωνίας.

 Πόσο κοντά βρισκόμαστε;

Το πρότυπο USB 3.0 περιλαμβάνεται ήδη σε πολλά σύγχρονα motherboards, αν και συσκευές που να το ενσωματώνουν δεν έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο αλλά το πιθανότερο είναι ότι δε θα χρειαστεί να περιμένουμε και πάρα πολύ. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι το νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας έχει πολλά να μας προσφέρει και για αυτό το λόγο το περιμένουμε με ανυπομονησία.